Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Würzburg, de top 10 leukste tips

Würzburg, de top 10 leukste tips

Deze gezellige stad heeft een aantal zeer bijzondere historische gebouwen die je gezien moet hebben zoals de Residentie, de vesting Marienberg en natuurlijk de Dom St. Kilian. Deze laatste is de op drie na grootste Romaanse kerk van Duitsland en de twee hoge torens zie je al vanuit de verte liggen. Evenals de vesting Marienberg dat prachtig op een heuvel staat en als herkenningsteken van de stad geldt. En een absolute must is om de residentie van binnen te bekijken, dan weet je waarom deze niet voor niets op de UNESCO lijst staat sinds 1982. Würzburg is ook het begin- of eindpunt van de Romantische Straße waar je zowel kunt fietsen, wandelen, winkelen en wijn drinken. De stad is omringd door wijnbergen en beroemd vanwege de Frankenwein die je vaak in de Bocksbeutel vorm ziet. Tijd dus voor Würzburg, de top 10 leukste tips!Würzburg, de top 10 leukste tips

Tip 1: UNESCO-werelderfgoed Residenz (Residentie)
Deze indrukwekkende residentie is een van de meest belangrijke kastelen van Europa. Je kunt hier rustig een halve dag doorbrengen om alles goed te bekijken. Het is tussen 1720-1744 gebouwd naar ontwerpen van Balthasar Neumann.

Door de prachtige tuinzaal reden vroeger koetsen van ingang tot in de tuin. Het heeft een plafond fresco van Visconti. Het trappenhuis is fenomenaal, het heeft vrijdragende gewelven en schitterende plafondschilderijen van de Venetiaan Giovanni Battista Tiepolo. Je ziet er de 4 werelddelen geschilderd: Amerika, Azië met een vrouw op een olifant, Afrika met een vrouw op een dromedaris en Europa. Dan is er de Witte Zaal waarin Antonio Bossi tien maanden aan prachtige stucdecoraties heeft gewerkt. Het wordt ook wel de Salle du Gard genoemd.
Er zijn wisselende openingstijden en vele rondleidingen
Klik hier voor de website voor de mogelijkheden
Adres: Residenzplatz 2, Würzburg
Würzburg, de top 10 leukste tips
Tip 2: Vesting Marienberg
Op de resten van een Keltische burcht werd de eerste kerk van Würzburg gebouwd (706). Vanaf 1200 werd het een burcht en steeds weer uitgebreid en een stukje groter. Het is eeuwenlang zetel van prins-bisschoppen geweest en vandaag de dag is het bekend als symbool voor de stad dat je van verre kunt zien liggen op een heuvel. Behalve burcht is er ook het Fürstenbau-museum gevestigd waarin onder andere in de oostelijke vleugel kostbare meubels, wandtapijten en schilderijen te zien zijn. Er zijn diverse rondleidingen waarbij je kunt kiezen of je alleen de burcht wilt bezichtigen of een combinatie van burcht en museum.
Adres: Marienberg
Klik hier voor de website
Würzburg, de top 10 leukste tips
Tip 3: Wijnparade Würzburg
Dit staat in ieder geval op mijn lijstje voor 2014 want wij waren op de laatste dag van dit feest in de stad en dat smaakte naar meer. Sinds 2002 bestaat dit wijnfeest waarin alleen maar wijnen van de wijngaarden uit Würzburg worden geschonken en dat zijn wijnen van zeer goede kwaliteit. Sinds 2008 is de parade op het Würzburger Marktplein. Naast de wijnen kun je uitstekend eten en het is wel aan te bevelen om van te voren een plek te reserveren. Wij waren in de tent van Juliusspital en op de kaart stonden gerechten als ‘Weinparade-Teller 2013’ of ‘Kulinarischer Streifzug durch Fluss und Meer’, alles zeer lekker. De Bocksbeutel weine kon je al vanaf € 2,70 per glas krijgen.

De Weinparade in 2014 vindt plaats van 28 augustus tot en met 7 september
Openingstijden dagelijks vanaf 11.00 uur met wisselende eindtijden.
Marktplatz in Würzburg
Klik hier voor de website
Würzburg, de top 10 leukste tips

Tip 4: Bezichtiging met rondleiding door wijnkelders Juliusspital
Het Juliusspital is met 177 hectare wijnoppervlakte de tweede qua grootte van heel Duitsland. Het is een stichting waarbij behalve wijngaarden ook een ziekenhuis en verzorgingshuis horen. Deze worden gefinancierd door de opbrengst van de wijngaarden, de landbouw en bosbouw. Er zijn van maart tot half december dagelijks rondleidingen die dit jaar € 11 kosten inclusief een glas wijn. De rondleiding gaat langs de historische binnenplaats door het park en door de historische kelder waar 230 houten wijnvaten liggen. De heerlijke Bocksbeutel, de klassieker van de Juliusspital is in een aparte vorm fles en mag alleen voor Frankenwein gebruikt worden. Het is afgeleid van de klassieke veldfles en kan niet wegrollen.

Adres: Klinikstraße 1 te Würzburg
Klik hier voor de website

Tip 5: Winkel Body & Nature: Naturkaufhaus
Deze leuke winkel heeft alleen artikelen in het assortiment die in harmonie staan met lichaam en ziel. Zo verkopen ze alleen natuurlijke cosmetica van merken als Weleda, dr. Hauschka of Annemarie Börlind. Daarnaast kun je er kleding (alleen van natuurlijk textiel), cadeau artikelen, baby- en kinderkleding en verzorgingsproducten vinden.

Adres: Rückermainstraße 1, Würzburg
Klik hier voor de website
Würzburg, de top 10 leukste tips

Tip 6: Café Mozart
Dit café staat erom bekend dat je er uitstekend kunt ontbijten. Ze hebben ook heerlijke cup cakes. En op de kaart staan ook lekkere lunch gerechten zoals de tortellini gevuld met spinazie en ricotta kaas. Het is dagelijks geopend vanaf 09.00 uur met wisselende sluitingstijden.

Adres: Kardinal-Faulhaber-Platz 3, Würzburg

Tip 7: Restaurant Backöfele
Dit gezellige restaurant in de Altstadt van Würzburg biedt de keuken uit Franken aan, de zogenoemde deftige Frankenkost. Het typisch Duitse restaurant heeft veel houten panelen, een houten plafond en schilderingen aan de wand. Eigenlijk moet je in alle ruimtes even kijken omdat ze verschillend zijn ingericht met verschillende accessoires. Er zijn verschillende ruimtes zoals het Jagdzimmer of de Backstube. Op de kaart gerechten uit Franken als Fränkische Bratwürste, Omas Rindsroulade of Sauerbraten Backöfele maar je kunt ook klassiekers als de echte Wiener Schnitzel bestellen.

Klik hier voor de website
Adres: Ursulinergasse 2, Altstadt in Würzburg

Tip 8: Haus zum Falken
Vroeger waren in dit schitterende huis met stucwerken in rococo stijl drie huizen. Nu is het één gebouw waarin de Tourist Information, de stadsbibliotheek en een confiserie is. De façaden staan bekend als de mooiste rococo façade van Zuid-Duitsland. In de tweede wereldoorlog is het gebouw verwoest en het heeft jarenlang geduurd om de façade naar voorbeelden van foto’s weer exact zo vorm te geven.

Klik hier voor de website
Adres: Marktplatz 9, Würzburg
Würzburg, de top 10 leukste tips
Tip 9: Ringhotel Wittelsbacher Höh

Dit hotel ligt op een heuvel en ik had een van de gerenoveerde kamers met balkon waarvandaan ik uitzicht over de stad had, dat was super. Het is een drie sterren superior hotel dat gedeeltelijk zeer oud is. Er werd in de loop der tijd steeds wat bijgebouwd en nu is er een lift, een nieuw terras met mooi uitzicht en 15 nieuwe gerenoveerde kamers. In het restaurant hangen schilderijen en wapens die met de Middeleeuwen te maken hebben. Er zijn ook menu’s met thema Middeleeuwen maar let wel op, in plaats van bestek krijg je alleen een dolk om je eten mee te snijden. Het hotel biedt ook leuke arrangementen zoals ‘Auf den Spuren des Mittelalters’ of ‘Im land der Franken’

Klik hier voor de website
Adres: Hexenbruchweg 10, Würzburg
Würzburg, de top 10 leukste tips
Tip 10: Maritim Hotel Würzburg

Het hotel ligt aan de oever van de Main met een schitterend uitzicht op de vesting Marienberg. Je kunt lopend de stad in. Het hotel heeft 287 kamers, het restaurant Viaggio met Mediterrane keuken, een Fränkische Weinstube en de hotelbar met de naam Mainhattan. Alle kamers zijn van alle gemakken voorzien en hebben televisie, safe, airco en een minibar. En het heeft een heerlijk zwembad wat ik natuurlijk een van de leukste dingen in een hotel vind. Kijk ook op hun website voor leuke arrangementen zoals ‘Historisches Würzburg’ of de aantrekkelijke ‘Winter Highlights’

Klik hier voor de website
Adres: Pleichertorstraße 5, WürzburgMaritim Würzburg

Copyright foto’s: Pascale Hans, behalve de foto van Hotel Maritim, copyright Maritim

Informatie
Wij zijn op stap geweest met het Duitse Verkeersbureau. Je kunt veel Informatie op hun website vinden en er ook allerlei nuttige brochures bestellen over de omgeving. Klik hier voor de website

En natuurlijk het verkeersbureau van Würzburg zelf. Klik hier voor hun website.
Het adres is Marktplatz 9 in het Falkenhaus