Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen

Werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen

De voormalige steenkolenmijn ‘Zeche Zollverein’ staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is zo groot dat het bijna een stad op zich is om te bezoeken. Het bestaat uit het terrein van de Schacht XII, de Schacht 1/2/8 en de fabriek met een totale oppervlakte van 100 hectare. Dat is te vergelijken met 100 grote voetbalvelden. Je moet je voorstellen dat dit nog groter is dan het centrum van de stad Essen dat uit 94 hectare bestaat.

Werelderfgoed  Zeche Zollverein in Essen
We gaan naar de ingang van de zogenoemde Kohlenwäsche via de enorme lange oranje roltrap dat is ontworpen door onze eigen Nederlandse architect Rem Koolhaas en dat maar liefst 58 meter hoog is. Het springt er gelijk uit door de knaloranje kleur en het is wel een steile roltrap. Je bent dan gelijk al op een hoogte in de fabriek van enkele tientallen meters. We beginnen met een rondleiding die 2 uur duurt en we bezichtigen zo Schacht XII. Het wordt een interessante rondleiding waarbij je veel over het leven van de mijnwerkers hoort en hun werk en je gaat trap op, trap af door het hele gebouw van de Schacht XII. Je ziet de karretjes waarin de kolen vervoerd werden, veel machines en de kolenwasserij. Deze voormalige kolenwasserij is 90 meter lang, 30 meter breed en 40 meter hoog en daarmee het grootste gebouw van de mijn. Toen deze in werking was, was hier de sortering, classificering, tussenopslag en distributie van de steenkolen. Dagelijks werd meer dan 23.000 ton Rohkohle naar boven gehaald en er werkten meer dan 8.000 mensen in ploegendiensten.
Werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen ©pascale hansRuhr museum
In hetzelfde gebouw is ook het Ruhr museum gevestigd over drie verdiepingen. Dit museum is onder andere door de architect Rem Koolhaas ontworpen. Andere architecten zijn Heinrich Böll en Hans Krabel. Er zijn meer dan 6.000 tentoonstellingstukken met natuur- en culturele geschiedenis van het Ruhr gebied.

Kohle verdienen
Nu begrijp ik eindelijk waar Kohle verdienen vandaan komt. Hoe vaak hoor je niet in Duitsland ‘Erst Mal Kohle verdienen.’ Mijnwerkers werden betaald al naar gelang het aantal kolen dat ze delfden. Ook begroetten ze elkaar met ‘Glück Auf.’ Dit is de mijnwerkersgroet waarmee ze hoopten dat er nieuwe ertsgangen opengingen. De langere versie is ‘Ich wünsch dir Glück, tu einen neuen Gang auf.’
Werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen ©pascale hansDe mijnwerkers
Er zijn veel foto’s in een ander gebouw van mijnwerkers. In de mijnen was het in de zomer bloedheet en in de winter ijskoud. Hun lunchpakketjes moesten zeer goed zijn ingepakt in blikken trommels want er waren ook muizen en ratten in de diepte van de mijnen zodat de mijnwerkers katten meenamen. Veel mijnwerkers zijn vroeger gestorven aan ‘Staublunge’ (stoflong) omdat ze veel stof binnen kregen. Pas later werden er ook mondkapjes verdeeld. Kolen moesten ze in het begin aanpakken zonder handschoenen. In de kolenwasserij mocht je maar 1 jaar werken want er was zoveel lawaai van al die steenkool, dat je het niet langer kon uithouden.

De Zeche Zollverein (Zeche betekent mijn) is opgericht door een ondernemersfamilie en het begon allemaal in 1847. Toen liet Franz Haniel de eerste schacht delven. Dan worden in 1851 de eerste kolen gedolven. In het jaar 1900 werken er al 5355 mijnwerkers op drie schachtverdiepingen. In 1986 werden de mijnen stopgezet en in 2001 kwam de Zeche Zollverein op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is de bezoekersmagneet van het Ruhrgebied en trekt jaarlijks rond de 1.5 miljoen bezoekers.
Werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen ©pascale hansGeschiedenis weetjes van het Zollverein
In 1986 werd deze steenkolenmijn als laatste van de 291 mijnen uit Essen gesloten.
De stad Essen was ooit de grootste mijnbouwstad van Europa.
Na de Keulse kathedraal staat deze bezienswaardigheid op de tweede plaats als meestbezochte culturele uitstapje met jaarlijks 1.5 miljoen bezoekers.
Het Zollverein heeft meerdere prijzen gewonnen als beste Evenement locatie van Duitsland zoals de CONGA-Award.
Het Zollverein staat internationaal bekend als Design standplaats door het schitterende Red Dot Design museum.
Op het grondstuk zijn 39 firma’s gevestigd waar meer dan 950 mensen werken.

Zollverein concerten
In veel ruimtes tussen het industriële erfgoed worden nu zowel concerten, dansvoorstellingen als theatervoorstellingen gegeven.

Vervoer: vanaf het centraal station in Essen neem je de Strassenbahn 107 en stap je uit bij Haltstelle Zollverein, dan ben je al tegenover de ingang van het Forum Kohlenwäsche.

Adres: Gelsenkirchenerstraße 181
Klik hier voor de website ervan