Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Watteau in het Städel museum en in Teylers Haarlem

Watteau in het Städel museum en in Teylers Haarlem

Watteau in het Städel Museum en in Teylers Haarlem. De bijzondere samenwerking tussen beide musea is dat beide musea al enkele vaste stukken in hun collectie hebben en dit nu tot een prachtige tentoonstelling hebben gemaakt.  Samen met tekeningen uit collectie’s van andere musea komt de bekende kunstenaar Antoine Watteau hier goed tot zijn recht en zie je de levendige en gedetailleerde tekeningen met krijt tot leven komen.

Tekeningen en schilderijen
De tentoonstelling laat vele prachtige tekeningen zien van Watteau met ook enkele schilderijen waarvan eentje met de naam L’Indiscret. Dit schilderij is uitgeleend door het Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam. De kunstenaar heeft in totaal in zijn zeer korte leven rond de 1500 tekeningen gemaakt. Het Städel heeft er 7 in zijn vaste collectie en het Teylers 9. Bij deze tentoonstelling kun je 50 tekeningen en 6 schilderijen bekijken met verschillende taferelen.
Watteau in Städel museum FrankfurtAntoine Watteau
Over zijn hele jonge jaren is niets bekend behalve dat hij waarschijnlijk zijn opleiding in het midden van de jaren 1690 met zijn opleiding begint. Bijzonder is dat hij nooit een eigen woning heeft gehad maar altijd woonde bij zijn opleiders. Als hij rond de 17 jaar is, verhuist hij naar Parijs waar hij gaat werken in het atelier van Claude Gillot, die zich op het theater heeft gespecialiseerd in alles wat er in een theater te doen is.

Tekenen met krijt
Watteau tekent vanaf het begin met krijt en wel met rode krijt, een kleurige krijt. Hij tekent zeer schilderachtige theater scenes en figuren, illustreert kostuumontwerpen en meer uit de theaterwereld. Rond 1707 wordt Watteau door Claude Audran aangenomen in zijn atelier en komt hij in een geheel ander milieu te werken. Daar leert hij ook tekenen met krijt in rood, zwart en wit zodat zijn tekeningen nog levendiger worden. Hij tekent soldatenscenes, theater, het leven buiten waar van alles gebeurt en wat ook zeer bekend is, zijn de tekeningen met Perzische taferelen.

Perzische taferelen
In het jaar 1715 is er een afvaardiging van de sjah van Perzië in Versailles die ongeveer een half jaar aan het hof van Lodewijk XIV verblijft. Watteau tekent meerdere malen de leden van dit exotische gezelschap, enkele tekeningen hiervan zie je ook op de tentoonstelling, erg mooi…
In 1712 is Watteau opeens de “Star van de Scene” en is opeens zeer beroemd.
Watteau in het Städel museum en in Teylers HaarlemInformatie over Watteau in het Städel museum
Van 19 oktober 2016 tot en met 15 januari 2017 te zien in het Städel Museum.

Openingstijden: dinsdag, woensdag, zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur. Gesloten op maandag

De entree kost € 14 en een familiekaart kost € 24, kinderen tot 12 jaar gratis.

Er is een prachtige catalogus van de Hirmer uitgeverij over de tentoonstelling die €34,90 kost.

Copyright foto’s van Städler museum Frankfurt am Main.

Voor meer informatie over het Städel museum klik hier
Vervoer: S15, S16, S19 Bahn en uitstappen bij Otto-Hahn-platz
Schaumannkai 63 Wijk: Sachsenhausen

Informatie Teylers Museum Haarlem
Dan gaat de tentoonstelling naar Nederland en kun je deze zien in het Teylers Museum in Haarlem van 2 februari tot 14 mei 2017.
Voor meer informatie over het Teylers museum, klik hier