Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Tien tips voor het dragen van de DIRNDL

Tien tips voor het dragen van de DIRNDL

Iedere vrouw is sexy in de juiste dirndl. Met het Oktoberfest dat over twee dagen start is het wellicht leuk om meer over de DIRNDL te weten. Misschien bezoek je het Oktoberfeest en wil je net als iedereen zo’n mooie jurk dragen. Er zijn enkele regels voor het dragen van de de dirndl dus ik heb tien weetjes op een rij gezet.

Tien tips voor het dragen van de DIRNDL

1. Die Schleife (de lus)
De schort van de dirndl kun je niet zomaar knopen want daar zijn enkele regels aan verbonden. Knoop je het schort aan de linkerkant, dan ben je vrijgezel en doe je de knoop aan de rechterkant, dan betekent het dat je gebonden bent. Maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden, een weduwe knoopt haar schort achter vast. Als je schort voor een knoop heeft, ben je nog maagd.

2. Het schort zelf
Het schort moet ongeveer twee tot drie centimeter korter dan de rok zijn. Meestal is de stof uit katoen of uit zijde en deze zijn al erg mooi. Stel dat je een dure dirndl aanschaft, dan kun je met een nieuw schort het jaar erop er weer totaal anders uitzien.

3. Kleuren van de dirndl
De dirndl is in werkelijk alle kleuren verkrijgbaar. Je kunt dragen waar je zin in hebt, maar creativiteit is gevraagd. Natuurlijk gaat het met de mode mee, dus dit najaar zie je veel donkergroen, donkerblauw zoals marineblauw. Beide kleuren zijn heel goed te combineren met de accessoires, schoenen of sjaals. En leuk zijn ook de vele pastelkleuren. Het belangrijkste is dat de dirndl perfect past, als dat zo is, is iedere vrouw sexy.

4. Wiesn Tücher (sjaals)
Ik ben zelf een enorme fan van het dragen van sjaals en heb in München van alle bekende Duitse merken de echte Wiesn Tücher gezien. Zoals bij Roeckl, Fraas en Codello.
Fraas heeft een grote zijden sjaal met Oktoberfest prints, Roeckl heeft ook zijden sjaals met mooie pasteltinten. En van Codello heb ik de kleine zijden sjaals gezien met het Edelweiss bloemetje. Maar nog leuker zijn de prints van de sjaals die Codello in samenwerking met de Dirndl ontwerpster Lola Paltinger heeft, deze kosten rond de 80 euro. En let op bij het dragen, je kunt ook je sjaal omdoen als driehoek en de punten voor doe je in de zijkant van je bovenstukje.

5. Weniger ist mehr!
Zorg dat je niet teveel sieraden om hebt, kies liever voor één ketting of één armband.

6. Schmuck (sieraden)
Vaak hebben dirndl’s een zogenoemde Gschnürr aan het bovenlijfje. Deze bestaat uit een zilveren Erbskette (de schakels van de ketting zijn in erwtenvorm) vol met daalders en amuletten. Bij zulke bovenstukjes dragen de dames vaak nog een grote zijden sjaal. Erg leuk…

7. Warm vest of jasje
Het kan natuurlijk koud worden dus zorg dat je een bijpassend warm vest in een kleur die bij je dirndl past en het moet een kort vest zijn. Zo ook de wollen jasjes die ik overal heb gezien, deze zijn ook kort.

8. Welke schoenen
Vroeger waren er de Trachtenschuhe, maar dat is volledig uit de tijd. Nu kun je vele kanten op en zowel schoenen met hak, zonder hak of laarzen onder je dirndl dragen.

9. Het kapsel
Bij de traditionele dirndl hoort een gevlochten haarsnit.

10. Waar zijn de dirndl’s te koop?
Bijna alle warenhuizen in München verkopen Trachtenkleidung. Een grote modezaak die werkelijk veel keuze heeft is Lodenfrey op de Maffeistraße 7 in het centrum.

Bronnen: Duitse kranten en Duitse tijdschriften
Het Oktoberfest vindt dit jaar plaats van 21 september tot en met 6 oktober 2013.

Onderstaand een foto van een dirndl van de Duitse designerin Lola Paltinger
Tien tips voor het dragen van de DIRNDL