Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Riviercruise van Passau naar Boedapest

Riviercruise van Passau naar Boedapest

Vanaf het zonnedek liggend met een heerlijke cocktail in de hand genieten van het uitzicht. Soms weet je niet waar je moet kijken en wat mooier is. Er zijn groene bossen, berghellingen, wijn aanbouwgebieden, kasteeltjes, pittoreske kerkjes, aparte huizen en niet te vergeten de opgaande- of ondergaande zon. Bij een riviercruise zie je het allemaal.

Riviercruise van Passau naar Boedapest
Met de riviercruise rederij ‘Select Voyages‘ heb ik zo’n prachtige Klassieke Donau reis gemaakt vanaf Passau naar Wenen, Boedapest en nog meer interessante steden en plaatsen. Het heerlijke is dat je van A naar B wordt gevaren en dus niet steeds je koffer hoeft in- en uit te pakken. De hutten zijn groot en comfortabel genoeg om je spullen in kwijt te kunnen en wij lagen in Boedapest met het cruiseschip recht tegenover het onvergetelijke Parlamentsgebouw waarop je zeker ook ’s avonds niet uitgekeken raakt. Heel bijzonder en een blijvende herinnering…
Riviercruise van Passau naar Boedapest ©pascale hans
Om jullie alvast een paar tips van de steden te geven:

Passau
Het pittoreske stadje Passau in het Duitse Beieren heeft nog een andere naam. Het wordt ook Dreiflüssestadt (drierivierenstad) genoemd omdat in de oude binnenstad drie rivieren bijeenkomen: de Donau, de Inn en de Ilz. Bij de drierivieren hoek kun je goed zien hoe de drie rivieren, de ‘blauwe’ Donau, de ‘groene’ Inn en de ‘zwarte’ Ilz samenvloeien.

Vanaf het schip kun je de groene torentjes van de schitterende St. Stephans kathedraal op een heuvel in de stad zien liggen. Op de voorgrond zie je de ‘Alte Residenz’ en ernaast de nieuwe bisschoppelijke residentie met de Marien brug ervoor. Ook de neogotische toren uit 1888 van het oude raadhuis dat iets meer aan de waterkant ligt, is prachtig om te zien. Verder heb je een schitterend uitzicht op de Burcht Veste Oberhaus uit de dertiende eeuw in het noorden en in het zuiden op de Wallfahrtskirche Maria Hilf.

En wandel je ook nog door de schilderachtige smalle straatjes, dan begrijp je dat Passau daarnaast ook nog eens het Beierse Venetië genoemd wordt.

Winkelen in Passau in de Stadtgalerie Passau
Ben je iets vergeten dan kun je hier in Passau nog naar een vrij groot winkelcentrum de Stadtgalerie Passau waar je van 09.30 tot 20.00 uur van drogisterij artikelen, kleding tot camera spullen bij bijvoorbeeld Saturn alles krijgen. Adres: Bahnhofstrasse 1 Klik hier voor de website van dit shopping center.
Riviercruise van Passau naar Boedapest ©pascale hansWenen
De mondaine stad Wenen staat bekend om de schitterende Spaanse rijschool die een van de oudste ter wereld is en opgericht werd in 1572. De zogeheten Winterreitschule is een barokke rijzaal, dat alleen al zeer indrukwekkend is door de 46 zuilen, kroonluchters en de vele ornamenten. En waar anders dan in de schitterende Weense Staatsopera bezoek je een concert? Er is iedere avond een andere voorstelling, bijna 347 dagen per jaar waar je kunt luisteren naar de beste dirigenten en zangers.

En Wenen heeft meer te bieden zoals het paleis van Sissi. Het Paleis Schönbrun werd als zomerresidentie door keizer Franz Joseph gebuikt. Je kunt vele kamers in dit paleis bezichtigen zoals het slaapvertrek van keizer Franz Joseph I en keizerin Elisabeth.

Winkelen op de Graben in Wenen
Graben is een prachtige voetgangersstraat met veel terrassen, prachtige gebouwen en veel exclusieve winkels zoals Hermès, horlogemaker Hübner of parfumerie Nägele und Strubell en het is een van de populairste in Wenen. In deze straat staat de beroemde Pestsäule met aan elke kant een fontein. Dit zijn twee identieke fonteinen die de Josefsbrunnen en de Leopoldsbrunnen heten. De Pestzuil, ook wel de Drievuldigheidszuil genoemd, liet keizer Leopold oprichten aan het einde van de pestepidemie die in Wenen van 1687 tot 1693 heerste.
Riviercruise van Passau naar Boedapest ©pascale hansBoedapest
Het is een ongelooflijk mooi gezicht als het schip Boedapest binnenvaart. Je weet echt niet waar je moet kijken. Naar de mooie kettingbrug, het enorme indrukwekkende parlementsgebouw dat schitterend aan de Donau ligt of naar het vrijheidsmonument op de Gellértheuvel. Het schitterende panorama van zowel Boeda als Pest staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst en heeft veel allure en is helemaal terecht. En winkelen in Boedapest is naast de vele culturele bezichtigingen ook erg leuk.

Koffiehuizen en Badhuizen
Ben je in deze stad, dan is het een must om een van de vele oude koffiehuizen te bezoeken en er wat te gaan drinken. Helaas zijn er al vele weg maar het Koffie huis New York Kávéház is een van de bekendste en nu een vijfsterrenhotel. Het stamt uit 1894 en is in Italiaanse neorenaissancestijl.

Gellért Badhuis
De stad staat bekend om de vele badhuizen waarbij enkelen echt de moeite waard zijn om te bezoeken alleen al vanwege de sfeer. Het Gellért badhuis is er zo eentje. Het is prachtig in art-nouveau stijl en ziet eruit als in een sprookje. Wist u dat Prins Bernhard en Prinses Juliana dit badhuis tijdens hun huwelijksreis in 1937 hebben bezocht? Dit badhuis stamt uit 1918 en had in de loop der jaren enkele uitbreidingen zoals golf- en bruisbaden. Ieder badhuis heeft zijn eigen specialiteit voor het verhelpen van kwalen zoals bronchitis, rugpijn of maagkwalen. Het Gellért Badhuis heeft als medische spa onder andere reumatherapie en faciliteiten voor ademhalingsproblemen.
Openingstijden: dagelijks van 06.00 – 20.00 uur Adres: Kelenhegyi út 4 en klik hier voor de website van de badhuizen in Boedapest

Klik hier voor de website van Select Voyages
Riviercruise van Passau naar Boedapest ©pascale hans