Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Red Dot Design Museum Essen

Red Dot Design Museum Essen

Bij binnenkomst op de eerste etage in het museum waren we al direct helemaal onder de indruk. Wat prachtig, zo’n enorm industrieel gebouw wat je van buiten niet eens zo ziet in blijkbaar originele rauwe staat en dan hangt er direct een enorme aluminium auto. Dit is wereldwijd de eerste auto waarvan de carrosserie volledig uit aluminium is gemaakt, een Audi A8. Fenomenaal!

Het museum is in het voormalige ketelhuis van de steenkolenmijn Zeche Zollverein, dat tussen 1928 en 1929 werd gebouwd. De gerenommeerde Engelse architect Lord Norman Foster deed de inrichting in het industriële gebouw.

Red Dot Design Museum Essen
Van een fantasievolle USB stick, een multifunctionele oven tot een vrij zwevende helikopter, hier tussen de oude bakstenen vind je het allemaal en alle stukken zijn onderscheiden door een vakjury. Er zijn meer dan 2000 tentoonstellingsstukken op vijf etages verdeeld.
Red Dot Design museum Essen ©pascale hansRed Dot Design Award
Designexperten uit de hele wereld zitten in de jury. In het museum zijn allemaal producten die door middel van verschillende criteria het Red Dot kwaliteitsstempel hebben gewonnen. Van mode en accessoires, entertainment techniek, voertuigen, meubels kunnen deelnemen. Er zijn in totaal al 31 categorieën. In 2015 dienden firma’s en designers uit 56 landen 4.928 producten in om deze gerenommeerde Award te krijgen. In 2014 waren er uit 70 landen meer dan 16.500 inzendingen.

De Red Dot is zeer veelzijdig want er zijn verschillende disciplines van de Red Dot Award: de Product Design, de Communication Design en Design Concept. Iedere discipline moet weer aan andere criteria voldoen.

Wat te zien?
Audi A8
De collectie wisselt natuurlijk regelmatig maar toen wij er waren was er Audi A8 met de carrosserie volledig uit aluminium. Fantastisch! De carosserie werd met maar 5 man opgehangen want deze auto is natuurlijk niet zwaar en weegt maar 180 kilogram. Audi is wereldwijd de enige autofabrikant die aluminium gebruikt en daarmee normen in het moderne product design brengt. In 1999 werd het Audi-designteam tot Red Dot ‘Designteam of The Year’ uitgeroepen.

Ook de driepersoonstent die maar 2 kilogram weegt vind ik mooi. Het is de Oppland 3 LW lichtgewicht tent uit Denemarken van de firma Nordisk Company. Heel geraffineerd maar zeker niet goedkoop.

Vogelhuisjes
Er zijn meerdere vogelhuisjes zoals het LED illuminated Bird Feeder dat volledig uit Plexiglas is. Daardoor is het doorzichtig en weet je direct wanneer je weer vogelvoer moet bijvullen.

Ook een grappige vondst is de Goldfish Tea Bag dat een prijs heeft voor de verpakking. De thee zit in een theezakje dat de vorm heeft van een goudvis en is van de firma Charm Villa uit Taipei.

Museum voor kinderen
Het is teveel om op te noemen. Het museum is zeker ook met kinderen zeer leuk om te bekijken. Er is zoveel te zien en te ontdekken en zeker een inspiratie op ontwerpgebied. Ook voor ons volwassenen.

De Zeche Zollverein met dit mooie museum is de bezoekersmagneet van het Ruhrgebied en trekt jaarlijks rond de 1.5 miljoen bezoekers.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 11.00 – 18.00 uur en op maandag gesloten.

Vervoer: vanaf het centraal station in Essen neem je de Strassenbahn 107 en stap je uit bij Haltstelle Zollverein, dan ben je al tegenover de ingang van het Forum Kohlenwäsche.

Adres: Gelsenkirchenerstraße 181
Klik hier voor de website ervan