Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Olga Majeau met Een schitterend Isolement

Olga Majeau met Een schitterend Isolement

In de proloog richt Olga Majeau zich aan Arpád, haar overgrootvader. Oftewel aan zijn portret waarin hij rond de 32 jaar is in 1914. Over hem wist ze niets. Anderzijds weet ze ook wel veel, want er is het een en ander bewaard gebleven: snippers, flinters en scherven. Na het overlijden van haar oma Elfi zijn alle spullen bij haar terechtgekomen en zo kan zij het verhaal vertellen. Maar daarvoor moet ze wel op reis om het compleet te maken omdat de familie uit diverse landen als Duitsland, Hongarije of Zuid-Tirol komt of heeft gewoond.

Olga is als kind dol op haar oma Elfi maar die verdwijnt spoorloos na de dood van haar man. Nadat jaren later een rechtszaak wordt aangespannen door Gerda, de dochter van Elfi, krijgt Olga van de advocaat het adres van de verdwenen Elfi. Dit luidt een nieuwe fase in, zowel in het leven van Elfi als dat van Olga. Maar het herwonnen contact moest wel absoluut geheim blijven. Elfi woont dan in Bilthoven en Olga bezoekt haar vaak. Elfi heeft in de elf jaren van zelfverkozen ballingschap als medicijnen tegen haar zielenpijn alle familiedocumenten gearchiveerd.
Olga Majeau, Een schitterend isolement mei15Achim en Bettina von Arnim
Er is het bekende Duitse dichtersechtpaar Achim en Bettina von Arnim van moeders kant van Elfi. Bettina von Arnim was een beroemde dichteres uit de Romantiek in Duitsland. Zij en haar man Achim von Arnim bewegen zich in kunstenaarskringen en gaan om met Goethe, Beethoven, Liszt en Schumann. Van haar zijn vele brieven bewaard gebleven, ook aan Arpád die in het Goethe Museum in Frankfurt te zien zijn.

Béla Eperjesy en Armgard von Oriola
Van vaderskant is er het Hongaarse echtpaar. De Hongaarse baron Béla Eperjesy is getrouwd met Armgard von Oriola en werkt als diplomaat zodat het gezin telkens naar een ander land wordt uitgezonden. Rome, Brussel, Teheran, Lissabon en Stockholm. Als belegging voor zijn kinderen en vrouw koopt hij een middeleeuws kasteel in Prissian, slot Wehrburg waar ook een grote kunstcollectie opgebouwd wordt. Ook is er een schilderij van de beroemde Duitse schilder Frans von Lenbach waar Arpád en zijn moeder Armgard zijn afgebeeld en dat de moeder van Armgard heeft laten schilderen.

Nadat Belá is gestorven wordt het kasteel onrechtmatig aan een Duitse bankier verkocht. Veel van de kunstcollectie wordt gestolen en meegenomen. Armgard vecht voor haar bezittingen voor zowel het kasteel als de collectie maar krijgt alleen maar tegenwerking van de instanties in Italië. De bankier heeft nooit iets betaald en vele kunstwerken zijn ook naar Duitsland meegesmokkeld. Het is een roerige tijd.

In dezelfde jaren waarin zij daarvoor vecht, trouwt Arpád met de Oostenrijkse Hertha en ze krijgen vier kinderen. Hij laat zich tot Hongaar nationaliseren en ze wonen in Boedapest. Er is altijd een gebrek aan geld. In 1929 vraagt Hertha de scheiding aan en verhuist naar Wenen naar haar zus en ouders. De vier kinderen moeten naar een internaat, zoon Harald naar Graz en de drie zusjes naar een internaat bij Wenen.

In datzelfde jaar wordt ook het kasteel verkocht, dit keer aan een Engelse kolonel voor een appel en een ei. Van het familievermogen is bijna niets meer over en Armgard komt ook in Boedapest wonen. Door in Boedapest te blijven ziet Arpád zijn kinderen niet meer. Het wordt nog erger want Arpád wordt in 1951 gedeporteerd met zijn nieuwe gezin en naar een werkkamp, de goelag gebracht waar ze jaren in barre omstandigheden wonen. Pas jaren later komen ze dan in Nederland waar ze even bij zijn dochter Elfi en haar man Jan inwonen.

Het boek is boeiend geschreven en je leeft echt mee zoals ze over haar familieleden schrijft. Olga vertelt het als een roman met tussendoor haar eigen herinneringen van bezoekjes uit haar jeugd. Mooi zijn zeker de beschrijvingen over haar relatie met haar oma Elfi, dat heel herkenbaar is.

De coverfoto is prachtig met een oude foto van de overgrootouders van de auteur.

Wil jij dit boek kopen, klik dan hier
Of wil je het Ebook, klik dan hier

Auteur Olga Majeau
Ze is geboren in Den Haag in 1969. Olga Majeau werkt als docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze is getrouwd en heeft drie dochters. Dit boek Een schitterend isolement verschijnt ook in Duitsland.

Auteur: Olga Majeau
Genre: Familiegeschiedenis
ISBN: 9789021457802 Paperback € 19,99
ISBN: 9789021457819 E-book € 12,99
Aantal pagina’s: 352
Uitgever: Querido