Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

MAKK in Keulen

MAKK in Keulen

Het museum MAKK in Keulen staat voor Museum für Angewandte Kunst en is gevestigd in een prachtig gebouw ontworpen door de Keulse architect Rudolf Schwartz in de jaren 50 met een indrukwekkend trappenhuis, de representatieve Overstolzensaal, een mooi restaurant en de binnentuin (Innenhof) als absolute blikvanger. Zeker in de zomer als je buiten op het terras zit en je de hoge bijzondere bogen voor de ramen kunt bewonderen en genieten van de stilte midden in de stad.

MAKK in Keulen
De vaste tentoonstelling in het gebouw bevat Europese kunsthandwerk zowel uit de middeleeuwen als latere tijden tot het heden toe. Er zijn meubels, glas, textiel, mode, grafiek en vele andere onderwerpen. Ook veel Nederlands aardewerk zoals uit Delftse tulpenvazen en borden.
In dit museum werd het merk Cologne Design Lounge opgericht en heeft vele designthema’s in het programma. Ook zijn er jaarlijks tentoonstellingen van de winnaars van de Köln Design prijs en de internationale Köln Design prijs in het MAKK.

Design afdeling
In 2008 werd een Design afdeling geopend van Professor R.G. Winkler waar je Noord-Amerikaanse en West Europees design uit de 20ste en 21ste eeuw kunt zien zoals van Mondriaan en Rietveld. Leuk is daarnaast de tijdlijn langs de muren met gebeurtenissen vanaf begin 1900.
MAKK in Keulen ©pascale hansRADIO Zeit tentoonstelling
De tentoonstelling RADIO tijd is nog tot 6 juni 2016 te bezichtigen in het MAKK en een absolute aanrader. Alleen om te zien hoe snel de veranderingen in het technische tijdperk hebben plaatsgevonden en hoe creatief ze vroeger al tijdens de begintijd van de radio de ontwerpen hiervan waren. Je start eerst bij binnenkomst bij de tijd vanaf 1920. Hier staat gelijk al een prachtig exemplaar, de radio 66 skyscraper die ontworpen is door John Gordon Rideout en Harold L. van Doren en waar ze zich door de wolkenkrabbers in New York hebben laten inspireren.

Patriot Radio
En in deze zaal kom je nog meer prachtig design tegen zoals de Patriot Radio’s in diverse kleuren van de designer Norman Bel Geddes uit New York in 1940. Ze zijn geïnspireerd op de Amerikaanse vlag.

Ray en Charles Eames
Van het designer duo Ray en Charles Eames zijn ook twee mooie houten exemplaren aanwezig.

Model Schaats
Het model Schaats is van Löwe Radio AG uit Berlijn en ontworpen in 1937/1938 en door verchroomde sierlijsten aan de voorkant van de radio die een associatie met de schaats heeft, kreeg het deze bijnaam.

Beneden gaat de tentoonstelling verder en kom je meer in onze tegenwoordige tijd. Er worden ook sfeerimpressies getoond met meubels en radio’s.

Phonosuper SK5 ook genoemd als Sneeuwwitje lijkkist
De Phonosuper SK5 van de firma Braun uit 1958 was de eerste radio met een doorzichtige deksel uit plexiglas. Het werd ook het Sneeuwwitje lijkkist genoemd (Schneewittchensarg) door het doorzichtige deksel. Het is zowel radio als langspeelplaat speler en werd ontworpen door Hans Gugelot, Dieter Rams en Max Braun. Zelfs nu is het nog een schitterend design en het zou zelfs helemaal van deze tijd kunnen zijn.
MAKK in Keulen ©pascale hansSpace Age Design
Wie kan zich nog de eerste maanlanding herinneren in 1969? Met de Apollo 11 lukte het de eerste persoon om op de maan te landen en prompt kwam er qua design veel ontwerpen op deze tijd. Op televisie begon de serie Star Trek en kwam de film A Space Odyssey uit. Vooral radio’s en televisies kregen qua ontwerp elementen uit de commandocentrales van de echte en de fictieve ruimteschepen. Bijvoorbeeld in 1970 de bolvormige R70 radio’s die vrij in de ruimte konden zweven.

Kortom, het is een hele interessante tentoonstelling over het ontstaan van de radio en de vele ontwerpen in de loop van de tijden en een absolute aanrader om deze in Keulen te gaan zien.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Gesloten op zondag. Kijk op de website voor enkele uitzonderingen of extra openingsdagen.

Vervoer: alle vervoersmiddelen die bij Centraal station komen, Hauptbahnhof. Als je dan richting Dom loopt staan er veel bordjes aangegeven met het MAKK museum, Museum für Angewandte Kunst.

Adres: An der Rechtsschule

Klik hier voor de website van het museum