Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Kerstkoekje Haselnusstaler

Kerstkoekje Haselnusstaler

Het is weer de tijd voor het bakken van kerstkoekjes. Voor deze klassieke Duitse kerstkoekjes ‘Weihnachtsplätzchen’ met de naam Haselnusstaler worden gemalen hazelnoten gebruikt. Rond kersttijd vind je in de Duitse supermarkten veel ingrediënten om kerstkoekjes te bakken. Ik heb dan voor deze koekjes een zakje kant en klare gemalen hazelnoten gekocht waar 100 gram in zit bij Rewe, Haselnusskerne gemahlen. Anders moet je zelf de hazelnoten klein maken.

Eigenlijk zijn dit altijd ronde kerstkoekjes. Maar omdat ik allerlei leuke uitsteekvormpjes heb gekocht vond ik het leuk om sterren, sneeuwpoppen en dat soort vormpjes te gebruiken.
Kerstkoekje HaselnusstalerBenodigdheden voor de Haselnusstaler voor rond de 25 koekjes:

250 gram meel
150 gram suiker
100 gram gemalen hazelnoten (kant en klaar gekocht)
1 pakje vanillesuiker
100 gram zachte boter
6 eetlepels melk

Kerstkoekje Haselnusstaler

De oven voorverwarmen op 170 graden.

Het meel, suiker, de vanillesuiker en de gemalen hazelnoten in een grote kom doen en met een lepel even doorroeren. Dan de boter in stukjes erbij en 6 eetlepels melk en deze met een mixer en de kneedhaken tot een vast deeg roeren. Met je handen stukjes deeg pakken en hiermee stukken deeg op een met meel bedekt werkblad uitrollen. Ongeveer tot drie centimeter dik het deeg uitrollen en met vormpjes uitsteken. Deze op het bakblik leggen en in de voorverwarmde oven 15 minuten goudgeel bakken.

Daarna de koekjes voorzichtig van de bakplaat nemen en laten afkoelen.
Ik heb van dit deeg 40 koekjes kunnen bakken en ze vrij dik gehouden.

De haselnusstaler kun je, voordat je ze gaat bakken per stuk versieren met een hele hazelnoot die je voor het bakken op de koekjes doet en die zo mee de oven ingaan. Je kunt deze koekjes ook bakken en er daarna de helft van de koekjes met chocoladeglazuur bedekken.

Bron: het boek Plätzchen, klassike Rezepte van Zeitgeist Media

Guten Appetit!