Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Kasteel Herrenhausen in Hannover

Kasteel Herrenhausen in Hannover

In het museum kasteel Herrenhausen in Hannover is de tentoonstelling ‘Toen de Royals naar Hannover’ kwamen. En natuurlijk terecht dat dit mooie kasteel meedoet want het was jarenlang zomerverblijf van de Royals. Het is pas sinds 2013 na jarenlange renovatie weer geopend en heeft ook de Location Award 2013 gewonnen. Behalve kasteel is er een enorme tuin waar je kunt wandelen, de Herrenhäuser Gärten met baroktuin. Ook de Berggarten en de Grotte zijn het bezichtigen zeker waard als je een stedentrip naar Hannover maakt.

Geschiedenis kasteel Herrenhausen
In de 19e eeuw was dit kasteel het zomerverblijf van het koningshuis Hannover. Maar de geschiedenis begint al eerder namelijk in 1636. Toen liet Hertog von Calenberg een zogenoemde voorburcht aanleggen. Van hieruit werd de residentiele stad Hannover met landbouwproducten verzorgd. Vanaf 1674 werd er een uitbouw van de zomer residentie gebouwd en in 1680 aanvaardde Hertog Ernst August de regering. Hij nam zelf de inrichting voor rekening en ontwierp in 1690 de plannen voor de bouw. Het centrale hart zou een centraal gebouw worden met vier symmetrische gebouwen erom heen. Toen hij in 1697 stierf eindigende de bouw abrupt maar keurvorstin Sophie liet de barokke tuininrichting door Martin Charbonnier doen. De hoofdkenmerken zijn nog tot de dag van vandaag in tact. Tijdens de Personal Union werd het als zomerverblijf veelvuldig gebruikt. Ook dit kasteel is tijdens de tweede wereldoorlog volledig vernield behalve de bordestrap. Vanaf 2009 begon het met een renovatie en pas in 2013 is het kasteel weer in gebruik.
Hannover, Schloss Herrenhausen ©pascale hansTentoonstelling: Toen de Royals naar Hannover kwamen
De tentoonstelling laat hier de voorgeschiedenis van de Personal Union zien. De machtspolitiek van de keurvorst Ernst August (1635-1698) en zijn huwelijk met Sophie von der Pfalz net zoals de belangrijke aspecten van de hoffelijke representatie cultuur rond 1700.
Hannover, Schloss Herrenhausen ©pascale hansVerzameling van Johann Ludwig von Wallmoden-Gimborn
De verzameling van Johann Ludwig von Wallmoden-Gimborn wordt in de westelijke vleugel gepresenteerd. Deze kunstverzamelaar was de onwettelijke zoon van Koning Georg II. Het staat bekend dat het een van de belangrijkste verzamelingen van Noord Duitsland was tot 1818 toen het werd geveild met ongeveer 500 schilderijen, 90 antieke sculpturen en andere kunstwerken. Zijn raadgever was archeoloog en kunsttheoreticus Johann Joachim Winckelmann.

Herrenhäuser Gärten
In de koninklijke tuinen worden we begroet door keurvorstin Sophie die ons uit haar tijd bericht. De zogenoemde Grotte moet je zeker ook bekijken, deze heeft kunstwerken van de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle.
Hannover, Schloss Herrenhausen ©pascale hansDit mooie thema van Toen de Royals naar Hannover kwamen wordt in 5 verschillende musea en kastelen getoond. Ook in het Landesmuseum, het historische museum Hannover en Wilhelm Busch dat het Duitse museum voor karikatuur en tekenkunst is in Hannover hebben tentoonstellingen. En dan in Celle in het Residenzmuseum Schloss Celle.

Tentoonstelling: Toen de Royals naar Hannover kwamen
De tentoonstelling is nog tot 5 oktober 2014

Openingstijden dagelijks van 11.00 – 18.00 uur maar check altijd even de website.

Vervoer: Sbahn linie 4 of 5 en uitstappen Herrenhäuser Gärten

Adres: Herrenhäuser Straße 5, Hannover

Klik hier voor de website van het museum. Je kunt natuurlijk ook op de website van het tourisme bureau kijken. Klik hier voor het tourisme bureau in Hannover
Hannover, Schloss Herrenhausen ©pascale hans