Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Interview met Monika Peetz, Duitse bestsellerschrijfster

Interview met Monika Peetz, Duitse bestsellerschrijfster

Monika Peetz is schrijfster van bestsellers als De Dinsdagvrouwen en Zeven dagen zonder. De boeken gaan over vijf vriendinnen uit de buurt van Keulen die elkaar iedere dinsdag van de maand ontmoeten in het Franse restaurant Le Jardin. Haar debuutroman is al aan eenentwintig landen verkocht en ook verfilmd. Haar allernieuwste boek heet in Nederland De dinsdagvrouwen te hooi en te gras en de recensie van dit boek staat al op Pascale Hans Magazine.
Wil jij ook een boek van haar kopen, klik dan hier

Haar boeken spelen zich grotendeels af in Duitsland, maar Monika Peetz woont zelf al vele jaren in Amsterdam. Tijd dus voor een interview met deze Duitse auteur om meer te weten hoe het haar in Nederland bevalt en waar ze haar inspiratie vandaan haalt.
Monika Peetz, 1. Sinds wanneer woont u in Nederland?
Sinds 1997

2. Uw boeken spelen zich in Duitsland af. Gaat u voor inspiratie veel op bezoek in Duitsland?
Ik ben heel veel in Duitsland. Voor mijn werk als scenarioschrijfster, als leraar in een opleidingsprogramma voor nieuwe schrijvers, lezingen en filmfestivals. En natuurlijk voor familie en vrienden. Het is heel belangrijk voor mij om het contact niet te verliezen.

3. Waar speelt uw volgende boek zich af? Ik hoop dat het weer over de vijf vriendinnen gaat. Is dat zo?
Het laatste boek heet “De dinsdagvrouwen te hooi en gras”. En zoals de titel al laat vermoeden gaat het weer over de vijf vriendinnen. Ze gaan naar Mecklenburg-Vorpommern waar één van hen een nieuw bestaan met een Bed & Breakfast probeert op te bouwen.

4. Ik wil u graag enkele vragen stellen over Nederlandse smaken. Wat vindt u in Nederland het lekkerste gerecht?
Ik kan wel van een stamppot genieten en van de Oosterse gerechten die met de koloniale geschiedenis ingang in de Nederlandse keuken hebben gevonden.
En tegen een bitterbal zeg ik ook geen nee.

5. En het lekkerste drankje?
Ik heb ontdekt dat in mijn omgeving in de zomer veel rosé wordt gedronken. Op een zomerse dag op een terrasje heel lekker.

6. Wat is volgens u het grootste cultuurverschil tussen Duitsland en Nederland?
Nederlanders zijn over het algemeen wat relaxter dan Duitsers. En het is hier minder hiërarchisch. Verder ben ik typisch Duits: Ik voetbal ook tot de negentigste minuut.

7. Wat is de leukste eigenschap volgens u van een Nederlander?
Volgens mij hebben Nederlanders meer talent om gelukkig te zijn. Ik oefen het ook. Elke dag opnieuw.

8. Wat vindt u het leukste Nederlandse woord?
Korte krachtige worden voor wie je heel mond vol nodig hebt in het Duits.
‘Eng’ is zo’n woord.

9. Welk Duits product om te eten neemt u altijd mee naar Nederland?
Paprikachips en een bepaalde soort worsten waar mijn zoon gek op is. Verder Duits brood en kerstkoekjes.

10. Wat vindt u het leukste Duitse spreekwoord of gezegde?
Heb ik niet.

11. Wat is uw favoriete film?
Amadeus, Das Leben der Anderen, Good bye Lenin… eigenlijk teveel om op te noemen. Maar ik hou ook erg van Nederlandse films: Alles is familie, en laatst heb ik erg om Soof gelachen.

12. Wat is uw favoriete boek?
Ik hou van boeken die me in een eigen wereld slepen en een eigen wereld creëren. Op dit moment lees ik Stephen King. Je kunt zo veel van hem leren!

13. Wat vindt u de leukste stad in Duitsland en waarom?
Ik hou van de grote steden. Ze hebben allemaal wat. Ik hou van München, omdat ik er opgegroeid ben, Berlijn omdat er altijd iets gebeurt, van Hamburg vanwege de flair en Keulen is levendig maar ontzettend lelijk. Behalve de Dom dan. Ik ben er nooit zonder een bezoek aan de kerk te brengen.

14. Zouden de vijf vriendinnen ook een keer op reis naar Nederland kunnen gaan?
Waarom niet? Ze wonen in Keulen. Veel mensen uit die streek gaan regelmatig naar Nederland op vakantie.

15. Uw eerste roman is in Duitsland verfilmd. Wordt deze ook aan Nederland verkocht?
De eerste twee romans zijn verfilmd en de derde is net in de maak. Hoe het met de verkoop naar het buitenland zit weet ik niet. Meestal hoor ik zoiets per toeval.

16. Bakt u weleens Duitse taart en wilt u een recept en foto maken voor mijn magazine?
Ik ben geen taartbakker. Ik kan alleen maar verjaardagstaartjes voor mijn kinderen bakken. En die zijn alleen maar spectaculair vanwege de ingrediënten met kleurstoffen die ik uit de Indonesische Toko om de hoek haal.