Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Het Franzbrötchen uit Hamburg

Het Franzbrötchen uit Hamburg

Het Franzbrötchen uit Hamburg kun je bij zo’n beetje iedere bakker kopen en is een echte lekkernij uit de havenstad. De herkomst van het broodje/gebakje is onduidelijk maar er zijn meerdere verhalen dat deze toch zijn oorsprong vindt van de Franse croissant toen de Duitsers die leerden kennen in de tijd van Napoleon. Maar dat maakt niet uit, het wordt tijd dat wij dit net als de zuidelijke Brezl leren kennen en waarderen. Ik ben al overstag en zal het zeker op iedere Hamburg reis eten…

Wat zit er in een Franzbrötchen?
Dit typische gebak uit Hamburg heeft de naam Franzbrötchen.
Het Franzbrötchen is fijn gebak dat is gevuld met suiker en kaneel. Het wordt gebakken van (plunder)deeg. Bij het bakken karamelliseert de suiker-kaneel mix en krijgt het dus de typische smaak van het Franzbrötchen.
Franzbrötchen ©pascale hansFranzbrötchen uit Hamburg
Je kunt de Franzbrötchen in vele variaties kopen bijvoorbeeld met rozijnen, marsepein of ook chocolade. Het klassieke Franzbrötchen met suiker en kaneel vind ik persoonlijk het lekkerst.

Het ziet er qua vorm uit als twee slakken want het deeg wordt opgerold als een slak en krijgt de typische vorm door het drukken van een stuk rondhout (houten kooklepel) in het midden zodat de zijkanten uitzetten.
Franzbrötchen ©pascale hans