Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Hamalandroute, de top 5 leukste tips

Hamalandroute, de top 5 leukste tips

De Hamalandroute is een 253 kilometer lange route die al meer dan veertig jaar bestaat en genoemd is naar de oorspronkelijke bewoners. De route gaat voor een groot deel door Nederland (ongeveer de helft) zoals door het schilderachtige Winterswijk waar je een elektronische scooter kunt huren om door de omgeving te rijden. Dat hebben we gedaan en het is heel erg leuk om te doen. Maar… ik schrijf natuurlijk over Duitsland en hier vind je tips van een fietsroute, kasteel tot leuke musea.

Je herkent de route onderweg aan de zeshoekige opvallende bordjes. En ook vermeldenswaardig is dat je er kunt fietsen, wandelen, er zijn activiteiten voor kinderen en je kunt onderweg fantastisch eten. Klik hier voor de website van de Hamalandroute.
Tip 1: het stadje Borken
Dit historische stadje heeft een leuke marktplaats waaraan het Stadtmuseum is gevestigd. Al in de 8ste eeuw was deze plek standplaats van een Saksische boerderij en had als Hanse stad enorme rijkdom in de 15e eeuw. Er is hier nog maandelijks een rommelmarkt. Bezienswaardigheden zijn verder ook:
-de Remigius kerk waar je zeker ook de inrichting moet bekijken.
-de Diebesturm waarbij je nog restanten van de oude stadsmuur kunt zien
-de Stadtmühle, een korenmolen uit 1393
-de Kornmarkt met de prachtige fontein en omringd door enkele opvallende monumentale huizen

Bij Kaffeeklatsch op de Heilig-Geist-Strasse 3 kun je lekker eten of een kopje koffie drinken. Het zit in een mooi pand met hoge plafonds en een leuk terras buiten in de zomer vlakbij de marktplaats.

Voor kinderen: Borken heeft een groot zwembad, het Freizeitbad Aquarius dat onder andere een 65 meter glijbaan, driemeter springtoren en een klimrek met waterval biedt.
Klik hier voor meer informatie over de stad
Hamalandroute, de top 5 leukste tipsTip 2: Sport Kasteel in Velen
Als we aankomen, staat de voortuin vol oldtimers in het herfstzonnetje. De fundamenten van dit prachtige kasteel is uit de veertiende eeuw, maar pas in de achttiende eeuw heeft het de huidige vorm gekregen die door de beroemde Westfaalse architect Konrad Schlaun is ontworpen. Nu is dit een viersterren superior SportSchloss hotel met 101 kamers en suiten in Eremitage-, Biedermeier- of Italiaanse villa stijl. Qua gastronomie zijn er meerdere mogelijkheden zoals in de werfkelder van de Orangerie met open show keuken of eten in de historische Fasanerie dat iets afgelegen in het bos ligt. Zelf namen we de heerlijke uitgebreide buffetlunch in het kasteel restaurant waar enorme indrukwekkende Ledertapeten uit de 17e eeuw aan de muur hangen. Het kasteel heeft verder een eigen kasteelkapel voor trouwerijen. En het heet niet voor niets een sportkasteel want je kunt hier onder andere golfen, tennissen, Nordic Walking, gymnastieken, fitnessen of mountainbiken. Er zijn zelfs 30 Hollandräder, deze hebben wij voor een fietstochtje gebruikt als echte Holländer.
Klik hier voor informatie over het kasteel annex hotel

Tip 3: Westfällisches Glockenmuseum in Gescher
Wist je dat in de religie en cultuur klokken bij het dagelijkse leven hoorden? Als betekenis waren  ze onheil afwerend en tegen demonen. Bovendien werd er verteld dat ze behalve reinigende krachten ook gelukbrengende krachten hadden. Dat geldt ook voor babyrammelaars. In de landbouw werden klokken als transport gebruikt zoals bij kuddes en als versiering bij paarden. En natuurlijk werd er al sinds eeuwen in de kloosters de klokken geluid om op de tijden voor het gebed opmerkzaam te maken.

De rondleiding  is leuk omdat de gids ons veel klanken van diverse klokken laat horen en daar zitten prachtige bij. Volle klanken en zware klanken, we leren dat de vorm van de klok de klank bepaalt. Ook voor kinderen heel leuk om te doen.
Entree prijs volwassene € 3 en voor kinderen € 1,50
Lindenstraße 4 in Gescher
Hamalandroute, de top 5 leukste tips ©pascale hansTip 4: 58 km fietsroute in de regio Bocholter Aa
Ik ben zelf een fietser, dus een fietsroute zal zeker niet ontbreken bij de tips in dit gebied. De fietsroute Bocholter Aa is in beide richtingen doorlopend bewegwijzerd. Informatieborden verwijzen naar de bezienswaardigheden langs de route en wat ook belangrijk is dat van mei tot oktober fietsenbussen met fietsaanhangers langs de route pendelen op zaterdag en op zondag. Je kunt de route bijvoorbeeld in Anholt beginnen of in Velen. De volgende stadjes fiets je door: Isselburg, Bocholt, Rhede, Borken en Velen waarbij je onderweg langs musea komt, uitgestrekte velden en kleine bosgebieden en natuurlijk langs rivieren.

Voor kinderen: het speelgoedmuseum in Rhede
Klik hier voor de fietsroute

Tip 5: Borken-Pröbsting
Hier vind je een 100.000 vierkante meter recreatieplas, de Pröbstingsee met een zandstrand en zonneweide, een kiosk en een restaurant plus een Biergarten. Je kunt er zwemmen, zeilen, surfen, roeien en waterfietsen. Verder zijn er ook wandelpaden door het Pröbstinger bos. Dan is er nog de 6 kilometerlange Planetenweg, een fiets- en wandelroute van de zon naar de dwergplaneet Pluto. De route eindigt bij de Josef-Bressers-sterrenwacht. Hier kom je meer te weten over planeten en hemellichamen.
Hamalandroute, de top 5 leukste tips ©pascale hans