Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Grand Hotel Mussmann in Hannover

Grand Hotel Mussmann in Hannover

Dit hotel ligt direct tegenover het Centraal Station en heeft iets zeer speciaals. Het wordt het hotel van de 100 hemels genoemd. Boven ieder bed hangt een grote foto van een bezienswaardigheid uit Hannover. De foto’s zijn genomen door de fotograaf Karl Johaentges die zelf uit Hannover komt. Hier hebben de kamers geen nummers maar een naam. Zelf slaap ik in de kamer ‘Segelschule’ dat aan de Maschsee ligt en direct aan de rand van de stad is.

De 100 hemels in Grand Hotel Mussmann
Alle kamers zijn functioneel ingericht en hoewel het midden in het centrum bij het station ligt, hoor je er helemaal niets. De kamers zijn heel ruim. Op de vloeren ligt mooi eiken parket. Er is een open ruimte met wastafel en kledingruimte en een prachtige grote make-up spiegel met verlichting (altijd erg welkom als je ouder wordt!). Op de vloer zwarte tegels en in het midden zwart/witte tegeltjes.
Grand Hotel Mussmann in Hannover ©pascale hans Maar het mooiste is de inloopdouche met een zwarte stenen vloer waar het water in het midden zo weg kan. Als ik de douche aanzet met de knopjes aan de zijkant gaat de verlichting aan en hoor ik het lied ‘I am Sailing’ van Rod Stewart. Hoe toepasselijk, tenslotte heb ik de kamer zeilschool. Wat zouden er voor liedjes uit de andere kamers komen? Dat moet ik even nachecken. En als ik eindelijk in bed lig, zie ik de grote poster met de foto van de Segelschule. De kamers zijn van alle gemakken voorzien: minibar, airco, bureau met bureaustoel, een grote zwarte fauteuil en LCD televisie van het merk Loewe.
Grand Hotel Mussmann in Hannover ©pascale hansDit hotel laat je de hele stad Hannover zien door de foto’s. Bij iedere kamer hangt een foto met de plek van de stad en de naam erbij. Op de eerste verdieping zijn kamers van tuinen met namen als Berggarten, Wildwiese, Große Allee of de Brückendame. De tweede verdieping waar ik slaap allemaal kamers die met de Maschsee te maken hebben zoals Strandbad, Regatta, Wasserwelten, het beroemde restaurant Pier 51 en mijn kamer Segelschule. De derde verdieping het bos Eilenriede dat zich ten noorden van het centrum van de stad bevindt. Er is ook een verdieping met stadsfoto’s zoals de Holzmarkt, het stadion of de Nord LB. En het fameuze Herrenhausen waarover ik al een artikel heb geschreven en dat je echt moet bekijken.

Ontbijt
Op de benedenverdieping wordt het zeer uitgebreide ontbijtbuffet geserveerd.

Grand Hotel Mussmann in Hannover
Het hotel is uit 1856 en was een gebouw van vier verdiepingen in nieuw gotische stijl versierd met torentjes, ronde en spitse welvingen. Er waren meerdere eigenaars voordat de grootvader van de huidige hotelier, Wilhelm Mussmann het op 11 november 1910 kocht bij een veiling voor de prijs van 781.000 D mark. Hij had het hoteliers beroep in diverse landen geleerd zoals in London, Parijs, Zwitserland en zelfs in Algerije. Zijn dochter Wilhelma erfde het hotel in 1940 na de dood van haar vader.

In de nacht van 9 oktober 1943 werd bijna de hele binnenstad van Hannover gebombardeerd. In 40 minuten werden 260.000 bommen geworpen en rond de 20.000 gebouwen vernietigd. Ook het hotel brandde bijna geheel af. In deze nacht verloren 250.000 mensen het dak boven hun hoofd.

In 1948, 3 jaar na WOII bouwden Herbert Pagel en zijn vrouw Wilhelma Pagel-Mussmann het hotel weer op. Het was een eenvoudig hotel en was in eerste instantie bedoeld om weer overnachtingsplaatsen te bieden en zo kwamen er alweer de eerste gasten tijdens de ‘Industriemesse’ in 1948.  Het werd weer echt gerenoveerd tot een luxe Grand hotel door zoon Veit Pagel van 1973 tot 1990 in verschillende etappes. En in 1994 werden totaal nieuwe kamerindelingen getekend en gebouwd en van watervoorziening, techniek, elektra enzovoorts voorzien, zodanig dat achter de monumentale facade een nieuw hotel is ontstaan. Met alle moderne gemakken van de tijd van nu.

Sterren in Grand Hotel Mussmann
Veel beroemdheden hebben hier overnacht: van Udo Jürgens, Maximilian Schell of Max Raabe. Van keizer Wilhelm II en Viktoria Luise tot het voetbalelftal van Manchester United.

Ernst-August Platz 7 Wijk Centrum
Klik hier voor de website