Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Frankfurter Würstchen

Frankfurter Würstchen

Frankfurter Würstchen zijn niet alleen in de stad Frankfurt wereldberoemd. Deze originele worstjes zijn beroemd geworden door de familie Völsing. Karl Gref en Wilhelmina Völsing begonnen hun slagerij midden in de Altstadt van Frankfurt waar ook de Joodse wijk was. Tot die tijd werd de Frankfurter worst altijd van varkensvlees gemaakt. Maar Joodse mensen eten geen varkensvlees en om meer omzet te genereren besloot deze familie om worst van rundvlees te maken. En dat werd een groot succes.

Frankfurter Würstchen
Het echtpaar heeft de runderworst tot een groot merkartikel gemaakt. Er worden dagelijks meer dan 100.000 stuks Gref-Völsings vervaardigd. Deze worden onder andere verkocht aan slagerijen, restaurants en zogenoemde Duitse Imbisskioske in het Rhein Main gebied verdeeld. Vandaag de dag wordt het bedrijf alweer door de vierde generatie geleid. Het is gevestigd op de Hanauer Landstraße. De speciale kruideningrediënten die worden gebruikt zijn geheim maar het is wel bekend dat het rundervlees maximaal 30 procent vet mag hebben.

Geschiedenis van de worstjes
Echte Frankfurter Würstchen zijn een delicatesse en hebben niets met hotdogs of zoiets te maken. De geboortedatum is onbekend maar het werd in 1268 voor het eerst vermeld. De geboorteplaats was waarschijnlijk de ‘Schirn’ dat lag tussen de Römerberg en de Dom (kathedraal). Dit was de enige plaats in de Middeleeuwen waar de slagerijen hun waren mochten verkopen.

De slagerijen uit Frankfurt gingen in 1929 naar de rechtbank om te eisen dat Frankfurter Würstchen alleen zo genoemd mochten worden als ze uit Frankfurt kwamen. Dat werd ook gehonoreerd en dit oordeel werd ook in 1955 van het Bundesgerichtshof bevestigd. Ook de buitenwijk Neu-Isenburg behoort er toe dat ze de worstjes mogen vervaardigen. In het jaar 1860 werd hier namelijk de eerste Frankfurter worst fabriek geopend.
Hoe eet je de Frankfurter Würstchen?
Het is wel belangrijk hoe je ze bereidt. Je moet de worsten 8 minuten in heet water laten trekken en dan op voorverwarmde borden leggen. Je legt altijd twee worsten op een bord en serveert deze met mosterd. Je eet ze met de hand en hebt dus geen bestek nodig.

Dichter Friedrich Stoltze
De populaire dichter Friedrich Stoltze heeft 50 beroepen genoemd waar de mensen de worsten met de hand eten:
Un de ganze Hannelstand/ Frisst sei Werschtche aus der Hand

Slagerij Völsing
De slagerij heeft zijn vestiging op de Hanauer Landstrasse 132 en is behalve op zondag iedere dag geopend. Kijk maar op hun website voor de openingstijden. Behalve dat je hier wat kunt eten, is er ook een winkel. Ik ga het zo snel mogelijk uitproberen want ik ben wel nieuwsgierig naar hun slagerij en winkel.

Zo kosten de bekende witte blikken met blauwe letters en een paar worstjes erop € 6,40. Er zitten 3 paar Frankfurter worstjes in 1 blik.

Bron: Buch Culinaria Deutschland en de firma Völsing

Klik hier voor de website van de Völsing Frankfurter Würstchen

Guten Appetit!