Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Fietsen en terrastips rond de Alster in Hamburg

Fietsen en terrastips rond de Alster in Hamburg

Het is voor mij inmiddels vaste prik om iedere keer als ik in Hamburg ben een rondje langs de Alster te fietsen. Ook vind ik het een van de mooiste fietstochten die ik ken die je door een miljoenenstad kunt doen vanwege de schoonheid van de plek.

Aan de ene kant het water met zijn vele zeilscheepjes, zwanen, roeibootjes en uitzicht op de overkant met de silhouetten van de stad of prachtige villa’s. Hoewel het woord villa een te kleine benaming is voor de prachtige vooral witte enorme buitenplaatsen die rondom de Alster te vinden zijn. Al sinds ongeveer 1800 bouwden rijke ‘Hamburger’ burgers langs de oever van de Alster hun buitenplaatsen. En daarna waren het niet alleen hun buitenplaatsen maar gingen de mensen er permanent wonen.
Fietsen en terrastips rond de Alster in Hamburg ©pascale hansFietsen en terrastips rond de Alster in Hamburg

Vertrek vanaf het St. Georg hotel. Dit leuke designhotel heb ik als vertrekpunt genomen dat op enkele minuten loopafstand/fietsafstand van de Alster ligt. Klik hier voor de website van het St. Georg hotel, Adres Barcastraße 3
Dan ga je de Lohmühlenstrasse in die je rechtuit rijdt en dan kom je al aan de oever van de Alster waar je bijna tegen het eerste restaurant tegenkomt namelijk de Kajüte.

Terrastip 1 Kajüte
Dit restaurant ligt niet zo ver van het centrum vandaan en is een van de eerste die je tegenkomt op je fietstocht. Het heeft zowel een zonterras, een zomer- als een winterterras.
Kajüte op An de Alster 10A.
Klik hier voor de website
Fietsen en terrastips rond de Alster in Hamburg ©pascale hansDan ga je rechtsaf langs het water fietsen tot je bij het volgende café komt, namelijk de Altsterperle.

Terrastip 2 Alsterperle
Vroeger was dit kleine gebouw een Klohäuschen (wc huisje). Het ligt werkelijk prachtig aan de oever voor even een kop koffie met een broodje of een soep. Er zijn buiten hoge tafels met barkrukken of banken. Ook liggen er kussentjes aan de oever zodat je met je benen bungelend in het water van de Alster kunt genieten.
Eduard-Rhein-Ufer1 (Schöne Aussicht)
Klik hier voor de website
Fietsen en terrastips rond de Alster in Hamburg ©pascale hansJe vervolgt de weg weer langs het water en de oever tot je bij het volgende restaurantje komt, namelijk het Café Hansa-Steg. In dit restaurant staan tafels met stoelen langs het water en kun je Bratkartoffelgerichte, Gemüsegerichte en Kleine Gerichte zoals Toast Hawaï, uitsmijters of broodjes eten.

In het seizoen is Hansa-Steg dagelijks open vanaf 11.00 uur en vanaf 26 oktober tot 1 april alleen in het weekend.

Terrastip 3 Café Hansa-Steg
Schöne Aussicht 20A
Klik hier voor de website
Fietsen en terrastips rond de Alster in Hamburg Dan vervolg je je weg langs Schöne Aussicht aan het water. Op een gegeven moment kun je niet verder. Dan ga je naar rechts de Fährhausstraße op. Je fietst langs mooie huizen en bij de kruising ga je linksaf de Herbert-Weichmann straße in. Vervolgens linksaf weer naar het water, het heet hier Bellevue. Deze fiets je een stuk totdat je linksaf over een brug gaat en de straat Fernsicht en Krugkoppel neemt. Dan linksaf, je bent nu aan de andere kant van de Altster en kunt weer richting centrum rijden. Je kunt door het park fietsen of je neemt de Harvestehuderweg.
Fietsen en terrastips rond de Alster in Hamburg ©pascale hansHarvestehuderweg en de grote villa’s
Als je langs deze weg fietst zijn er enkele enorme villa’s waar je even kunt stoppen om te zien hoe mooi ze zijn. Zo is er op de Harvestehuderweg 5-6 de zogenoemde Sloman-Burg. Genoemd naar de eerste eigenaar van het pand, de reder Robert M. Sloman. Het is een van de oudste gebouwen en het was ook het eerste dat niet als buitenverblijf maar als permanente woning gebruikt werd. Het ziet eruit als een Engelse burcht.

Op nummer 8 is villa Horschitz, dat gebouwd is in 1872 door architect Albert Rosengarten in stijl van het neoclassicisme. In deze villa logeerden al Keizer Wilhelm de II en ook Bismarck.

De grootste villa die eind 19e eeuw werd gebouwd is op nummer 12, het Budge paleis. De bankier Henry Budge kocht in 1903 het grote huis met zijn vrouw Emma waar het tot een cultureel middelpunt van de Hamburgse hogere kringen werd. Nu is het een Hogeschool voor de Muziek en Theater. Wil je er meer over weten, klik dan hier voor de website.