Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Farina huis Keulen met parfummuseum

Farina huis Keulen met parfummuseum

In 1709 richt Farina de oudste parfumfabriek ter wereld op. De Eau de cologne wordt uitgevonden. Het is de eeuw van Goethe, Beethoven, Napoleon met de Franse revolutie en de bezetting van Keulen. Het eerste flaconnetje is een smal langwerpig glazen flacon en in 2011 wordt er weer een soortgelijk flacon gebruikt. In de loop van de eeuwen zijn er vele flacons ontworpen die alleen door de mooie vormen de moeite waard zijn om te zien. Het logo op de flacons is de afbeelding van een rode tulp. In de 17e eeuw bloeide deze kostbare tulp in de Turkse paleistuin en de Nederlanders betaalden onwaarschijnlijk hoge bedragen voor een bol van deze mooie bloem.

Eau de cologne van Farina
Het woord Eau de cologne, ook wel Kölnisch Wasser of Acqua di Colonia genoemd. Johann Maria Farina stichtte de oudste parfumfabriek op 13 juli 1709. Hij kwam oorspronkelijk uit Italië en als eerbetoon aan zijn nieuwe woonplaats noemde hij zijn geur Eau de cologne. De vorsten- en koningshuizen waren gek op de Farina geur en dat blijkt ook uit het feit dat hij bij 50 verschillende huizen hofleverancier was.
Farina huis Keulen met parfummuseum ©pascale hans‘Mijn geur is als een Italiaanse lentemorgen na de regen, sinaasappels, grapefruit, citroenen, bergamot, cedrat, limette en de bloesems en kruiden van mijn geboorteplaats. Het verfrist me, versterkt mijn zinnen en fantasie,’ schreef Farina al in 1708. De geur was een groot succes en wordt nu door de 8ste generatie vervaardigd. En heel eerlijk, ook nu is het nog modern. Het ruikt inderdaad heerlijk, lekker fris en bloemig.

Farina huis Keulen met parfummuseum
Het Farina-huis staat prominent op een hoek en het museum heeft diverse verdiepingen. Het is tegenover de Jülichs-Platz. In het historische pand kom je alles over de geur en het maken van de eau de cologne te weten en kun je de verschillende geurtjes die er anno nu zijn aanschaffen, hoewel de enige echte Farina 1709 erg lekker ruikt.
Farina huis Keulen met parfummuseum ©pascale hansRondleidingen in het Farina huis
Er zijn meerdere rondleidingen of je kunt zelf met een groep een rondleiding boeken en ook voor kinderen is het leuk. Hierbij laat parfumeur Farina de kinderen beleven hoe alles ruikt.

Openingstijden maandag tot en met zaterdag van 10.00 – 19.00 uur. Op zondag van 11.00 – 16.00 uur.

Klik hier voor de website van het Farina huis
Vervoer: S-U Bahnen en uitstappen Hauptbahnhof
Obenmarspforten 21 Wijk: Centrum