Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Dom van Aachen

Dom van Aachen

In de Dom van Aachen zijn meer dan 30 Duitse koningen gekroond en enkele beroemdheden begraven zoals Karel de Grote, Keizer Otto III, Lotte Brand en Odo van Metz. Het is een prachtige kerk met een schitterende 12-eeuwse kroonluchter, de Barbarossaluchter dat een geschenk van Frederik Barbarossa was (ook wel Roodbaard genoemd).

Dom van Aachen
De Dom van Aachen is een Rooms-katholieke kerk. Zijn beschermvrouwe is Maria, Moeder Gods. Tot aan de Franse Revolutie (1789-1799) behoorde Aken tot het bisdom Luik en de huidige Dom deed dienst als kerk van een stift en een parochie. Over ongelooflijk veel historische gebouwen in Duitsland moet ik helaas schrijven dat deze in de tweede wereldoorlog zijn beschadigd of vernietigd maar de Dom in Aken is een van de weinige historische gebouwen die de tweede wereldoorlog zo’n beetje onbeschadigd is doorgekomen. Op 21 oktober 1944 gaven Duitse troepen in Aken zich over aan de Amerikanen. De hieraan voorafgegane heftige grondgevechten en de 74 luchtaanvallen na 1940 hadden bijna twee derde van de stad verwoest. Maar te midden van al het puin stond de Dom, wonderbaarlijk bijna in zijn geheel behouden gebleven. Dat de Dom door de brandbommen niet veel erger werd beschadigd, was de danken aan de ‘Domwache’ een groep jonge mensen die tussen 1941-1944 tijdens de aanvallen de branden in de Dom blusten. Gelukkig maar, zo’n prachtige kerk!
Dom van Aachen ©pascale hansUNESCO werelderfgoedlijst
In 1978 werd de Dom als eerste Duitse monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Wanneer de Mariakerk is gesticht, is niet bekend. Zeker is dat ze reeds in de 7e eeuw bestond, maar ze is waarschijnlijk zelfs ouder. Karel de Grote liet rond 800 een nieuw gebouw oprichten waarvan de essentiële elementen tot op heden bewaard zijn gebleven. Op 28 januari 814 stierf Karel in Aken en werd diezelfde dag in zijn Mariakerk begraven. De kerk werd de bestemming van vele pelgrimstochten. Uiterlijk sinds 1349 wordt ieder zeven jaar de ‘Akense Heiligdomsvaart’ gehouden, geruime tijd één van de meest beduidende bedevaarten van Europa.

Enkele belangrijke mooie sculpturen en andere bezienswaardigheden.
In het voorportaal staan twee bronzen sculpturen. Een fonteinfiguur in de vorm van een pijnappel, gegoten in de 9e 10e eeuw, met restanten van de personificaties van de vier rivieren van het paradijs.
De andere sculptuur, de wolf was van origine een beer. De marmeren wandbekleding en de siervloer werden tussen 1880 en 1913 aangebracht. Kijk vooral ook naar de prachtige vensters in deze kerk, ze behoren met een hoogte van ca. 25.60 meter tot de grootste gotische vensters die er bestaan. Het maaswerk dateert hoofdzakelijk uit de 19e eeuw. De bijbehorende verglazing werd tijdens de Tweede wereldoorlog verwoest. De huidige glazen vensters werden tussen 1949 en 1951 naar ontwerpen van Walther Benner en Anton Wendling gemaakt. Later werden in 1979 de vensters in het westen van Wilhelm Buschulte geplaatst.

Schatkamer van de Dom
Dit is een van de belangrijkste kerkelijke schatkamers die er is en is sinds 1979 ondergebracht in de kruisgang. Er zijn geen publieke rondleidingen door de schatkamer, alleen groepsrondleidingen op afspraak. In de schatkamer is onder andere het borstbeeld van Karel de Grote te zien.

Er is nog veel meer te vertellen over deze prachtige Dom van Aachen. Kijk voor meer informatie over de geschiedenis en mooie foto’s op hun website.

Openingstijden:
Van april – december dagelijks van 07.00 tot 19.00 uur
Van januari – maart dagelijks van 07.00 tot 18.00 uur

Entree vrij
Het voorportaal, de centrale bouw en de twee kapellen in het noordwesten (Nicolaas- en Allerheiligenkapel) zijn buiten de misdiensten voor iedereen toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven, zie hiervoor de website voor de vele mogelijkheden.

Klik hier voor de website
Adres: Domhof 1 Wijk: Centrum