Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Darmstadt, de 5 leukste cultuurtips

Darmstadt, de 5 leukste cultuurtips

Darmstadt is de stad die als wetenschapsstad bekend staat door de Technische Universiteit, het Fraunhofer Gesellschaft en de Europese Ruimtevaartorganisatie, de ESOC. Er zijn echter ook vele Jugendstil gebouwen en mooie culturele bezienswaardigheden. Er is bijvoorbeeld een  zwembad in een prachtige Jugendstil stijl dat nog niet zo lang geleden volledig is gerenoveerd en dat een van de weinige baden in deze stijl is in Duitsland. De rondleiding door het nog lege maar mooi gerenoveerde Hessisches Landesmuseum dat ontworpen is door Alfred Messel is een aanrader en de Oostenrijkse architect Hundertwasser heeft in Darmstadt sinds 2000 het aparte en ‘must see’ gebouw de Waldspirale. Tijd dus voor Darmstadt, de 5 leukste cultuurtips.Darmstadt, Hundertwasser, Waldspirale ©pascale hans

Tip 1: Hessisches Landesmuseum Darmstadt – HLMD
Normaal kom je in een museum en bekijk je de kunst die er hangt. Maar het Hessisches Landesmuseum wordt nog volledig gerenoveerd en dat was eigenlijk fantastisch want nu konden we het gebouw goed bekijken met het prachtige stucwerk en de mooie arcadebogen. We kregen een zeer interessante rondleiding door de directeur van het museum, dr. Theo Jülich. Hij vertelde onder meer dat het zwaar beschadigde gebouw in de tweede wereldoorlog nu zoveel mogelijk weer naar de originele ontwerpen van de architect Alfred Messel wordt uitgevoerd. In de centrale hal is weer de oorspronkelijke kleur gebruikt, RAL 92/92 dat uit een soort wittinten bestaat en dat in Renaissance stijl is. Er is een Romaanse gang waar middeleeuwse sculpturen komen en dat een mooie Bräuweiler boog heeft. De Barocksaal heeft grote ramen naar het oosten en westen zodat het licht er mooi doorheen komt en dat oorspronkelijk als een soort studieruimte was bedacht. De moderne zalen hebben verschillende kleuren waar de oude meesters in de zalen met een groene kleur komen te hangen. En de blauwe zaal is de Rubenszaal waar niet alleen Belgische schilderijen worden tentoongesteld maar ook Rembrandt. De witte zaal is bedoeld voor het expressionisme. Het museum zal in het voorjaar 2014 zijn deuren weer openen. Tot die tijd zijn er 2 rondleidingen die op zondagen plaatsvinden zodat je alvast een kijkje kunt nemen.

Adres: Friedensplatz 1, Darmstadt
Klik hier voor de websiteDarmstadt, Hessisches Landesmuseum ©pascale hans
Tip 2: Jugendstilbad Darmstadt
Het eerste ontwerp van dit mooie zwembad stamt uit 1903, maar de bouw was pas van 1907 tot 1909. Na de opening kwamen al gauw bezoekers uit de betere klasse en in de eerste wereldoorlog werd het als kleermakerij gebruikt. In september 1944 werden grote delen verwoest. In 2005 werd het gesloten voor een volledige renovatie en nu is er een prachtig bad met ongelooflijk veel mogelijkheden.

Er zijn maar liefst 13 verschillende bassins die allen verschillende temperaturen hebben. En in het Wellness gedeelte zijn kamers met 11 verschillende thema’s en kleurstellingen en schildersjablonen en het moet een genot zijn om hier een beauty behandeling te hebben. Het centrale bad heeft op de eerste verdieping een prachtige kleur rood voor de verkleedkamers met daarop nummers in goudkleur terwijl op de begane grond waar het hoofdbad zich bevindt meer wit en blauw wordt gebruikt. Om enkele van de vele Spa en Gezondheidsbaden en sauna’s op te noemen: solbaden, Kneipp-bassin, panorama bassin, ijsbron, buitengebied met zonneweide, Finse sauna, kruidensauna, Japanse rozensauna, Romeins-Iers stoombad, Orientaalse haman en veel meer.

Openingstijden: dagelijks van 10.00 -22.00 uur
Bushalte voor de hoofdingang Adres: Mercksplatz 1, Darmstadt
Klik hier voor de websiteDarmstadt, Jugendstilbad ©Jugendstilbad

Darmstadt, Jugendstilbad ©pascale hans
Tip 3: Mathildenhöhe
De Mathildenhöhe met zijn Jugendstil ensemble zijn de highlights in Darmstadt. Het bestaat uit de Hochzeitsturm, een tentoonstellingsgebouw, het museum Künstlerkolonie, veel huizen van inmiddels rond de dertig kunstenaars en een park vol sculpturen. Daarnaast is de Russische kapel echt een plaatje. In de Hochzeitsturm worden ook huwelijken gesloten, als je de entree binnenkomt zie je twee prachtige mozaïek werken zoals de Kus en de Trouw die beiden van Friedrich Wilhelm Kleukens zijn. Het plafond is als nachthemel geschilderd. De Jugendstil toren is het herkenningsteken van Darmstadt en is 48.5 meter hoog.
In 1899 werd de kunstenaars kolonie door groothertog Ernst Ludwig opgericht met de eerste zeven kunstenaars te weten: Joseph Maria Olbrich, Peter Behrens, Patriz Huber, Hans Christiansen, Paul Bürck, Ludwig Habich und Rudolf Bosselt en hij stelde de Mathildenhöhe dat op een heuvel ligt beschikbaar. De Russische kapel, het waterreservoir en het in 1833 aangelegde platanenpark was er toen al.

Olbrichweg 13, Darmstadt
Klik hier voor de website van het museum en de openingstijdenDarmstadt, Mathildenhöhe ©pascale hans

Tip 4: De Waldspirale van Hundertwasser
De Oostenrijkse architect Friedensreich Hundertwasser heeft ook een gebouw in Darmstadt dat de Waldspirale heet en prachtige torentjes, vloeiende vormen en mooi kleurgebruik heeft. Het leuke van dit gebouw van Hundertwasser is, dat er op de bovenste verdieping een café, lounge en restaurant is dat H2O heet met een superleuk zomerterras waarvandaan je uitzicht over de stad hebt.

Adres: Kruising Friedberger en Büdinger Straße , DarmstadtDarmstadt, Hundertwasser, Waldspirale ©pascale hans

Tip 5: Informatikzentrum Darmstadt
Het zogenoemde MINT-Lernlabor van de technische universiteit in Darmstadt is zeker de moeite waard, hier kun je op een leuke manier meer over informatica te weten komen. Het heet dan ook Abenteuer Informatik (avontuurlijke informatica) en je moet er zelf aan de slag tijdens allerlei workshops. Zelf vond ik het leren van de Morse codes erg leuk en zeker ook hoe het vlaggen alfabet wordt gebruikt. Misschien een leuk idee voor Nederlandse scholen om hier een workshop met de kinderen te doen.

Adres: Goethestraße 48/50, Darmstadt
Klik hier voor de websiteDarmstadt, Technische Universität ©pascale hans

Copyright foto’s: Pascale Hans

Informatie
Wij waren er op uitnodiging van het Maritim hotel dat 2 vestigingen in Darmstadt heeft. We hebben overnacht in het Maritim Konferenzhotel, dit is een absolute aanrader, alleen al vanwege het mooie gerenoveerde zwembad en heerlijke ontbijt.
Adres: Rheinstraße 105, Darmstadt
Klik hier voor de website

Op de website van het toerisme bureau in Darmstadt vind je veel informatie
Klik hier voor de website