Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Coworking spaces: Uitwisseling in plaats van isolatie

Coworking spaces: Uitwisseling in plaats van isolatie

Samenwerken op één plek maar toch zelfstandig? Dat wordt steeds meer de trend, ook in Duitsland. Sinds in 2005 de eerste Coworking werkplek in San Francisco werd gestart, is de populariteit enorm gestegen. In Duitsland vind je nu rond de 170 Coworking Spaces en dat heeft ook te maken dat er steeds meer zelfstandigen zijn, namelijk rond de 3 tot 4,3 miljoen personen in Duitsland. Er is een stijging van 40% in de laatste 20 jaren.

Volgens de onderzoekers Maria Oppen en Janet Merkel is het vooral een trend onder de creatieve beroepen. Ze kunnen namelijk zelfstandig werken maar ondersteunen ook de beroepsmatige en sociale integratie. De Coworking spaces zijn speciaal ingerichte werkplekken in een gedeelde ruimte die je flexibel kunt huren.

Coworking Spaces
92% van de ondervraagden Coworkers geven in een internationale Coworking Survey (deskmag.com) aan dat hun netwerk zich ten positieve heeft veranderd. Daarnaast gaven 75% van de ondervraagden aan dat hun motivatie en productiviteit is gestegen.coworking_janet merkelCopyright foto: Janet Merkel
Studie: Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung