Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Boekenweek in teken van Duitsland

Boekenweek in teken van Duitsland

De Boekenweek is dit jaar van 12 tot 20 maart 2016 en staat in het teken van Duitsland. Dat is natuurlijk goed nieuws om meer over Duitse auteurs en Duitsland te weten te komen. Het is alweer de 81ste keer dat de Boekenweek plaatsvindt.

Boekenweek in teken van Duitsland
In samenwerking met het Goethe Instituut en het Nederlandse Letterenfonds wordt een tournee van Duitse auteurs georganiseerd. Deze vindt plaats in het eerste weekend van de Boekenweek. Onder andere één van mijn favoriete Duitse auteurs Nele Neuhaus gaat dat weekend langs Nederlandse boekwinkels en bibliotheken. Andere Duitse auteurs zijn Lutz Seiler, Corina Bomann, Mirna Funk, Paul Bühre en Karen Köhler.

Boekenweek tips van Duitse auteurs
Er zijn natuurlijk ongelooflijk veel goede en interessante Duitse auteurs en hier enkele aanraders en leuke tips:

Uwe Timm met De ontdekking van de Curry Wurst
Zeker als je van plan bent om naar Berlijn te gaan is het leuk om de geschiedenis van de Curry Wurst te lezen.

De verteller van dit verhaal bezoekt in een bejaardentehuis een vrouw. Hij meent zich uit zijn jeugd te herinneren dat zij de currywurst ontdekte. Lena Brückner, inmiddels over de tachtig en slechtziend, vertelt hem vervolgens een verhaal dat alledaags klinkt, maar steeds ongewoner wordt.
Wil jij dit boek kopen, klik dan hier

Ingo Schulze met Adam en Evelyn
Ingo Schulze behandelt een stuk wereldgeschiedenis als een relatiespel tussen man en vrouw, die voor de keuze staan waar voor hen het paradijs ligt waarin ze willen wonen: in het ontspoorde Westen of in het vertrouwde Oosten.
Wil jij dit boek kopen, klik dan hier
Boekenweek in teken van Duitsland
Julia Franck met De nieuwe kok
Een vrouw bezit een licht vervallen hotelletje. Ze bestiert het hotel zonder enig enthousiasme. Maar dan komt op een goede dag een nieuwe kok, die van pittig eten houdt en met al even pittige ideeën de sfeer in het hotel tracht te veranderen.
Wil jij dit boek kopen, klik dan hier

Boekenweekgeschenk van Esther Gerritsen
Van deze auteur is het Boekenweekgeschenk met de naam Broer. Esther Gerritsen is opgegroeid in Nijmegen, niet ver van de Duitse grens. Tijdens de Boekenweek ontvang je het Boekenweekgeschenk Broer bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken in de boekhandel.

Boekenweekessay van David van Reybrouck
De titel van dit essay is Zink en gaat over het gemeenschappelijke buurland Neutraal-Moresnet, een volkomen vergeten ministaatje dat nu tot Duitstalig België behoort en is tijdens de Boekenweek verkrijgbaar voor € 2,50 bij de boekhandel.

Gratis reizen met de NS
Traditiegetrouw kunnen reizigers op vertoon van het Boekenweek geschenk gratis reizen op de laatste zondag van de Boekenweek. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor NS. Het Boekenweek geschenk fungeert dan op zondag 20 maart als vervoerbewijs, geldig voor 1 persoon, 2de klas, in alle binnenlandse treinen van de NS en NS International (met uitzondering van de Thalys). Het is zelfs geldig in treinen van Arriva, Connexxion, Breng, Syntus en Veolia.

Klik hier voor de website van de NS voor meer info