Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

Bakken: de Duitse taart Frankfurter Kranz met boter crème

Bakken: de Duitse taart Frankfurter Kranz met boter crème

De Frankfurter Kranz is een kransvormige taart die uit Frankfurt am Main komt. Het bijzondere eraan is dat de krans aan de buitenkant volledig met een boter crème wordt bestreken waarna de krokante laag met hazelnoten of amandelen erop komt. Het is een klassieker onder de crème taarten en dit is dan ook een recept van een klassieke Frankfurter Kranz. Leuk om meer te weten over Duits bakken en deze Duitse taart.

Benodigdheden voor de Frankfurter Kranz:

Voor het beslag:
6 eieren (grootte M)
250 gram boter of margarine
300 gram suiker
Een beetje zout
2 eetlepels Rum
350 gram meel
3 theelepels bakpoeder
Boter voor de vorm

Voor de Boter crème:
1 pakje vanille-puddingpoeder
50 gram suiker
500 ml melk
230 gram boter of margarine

Voor de krokante laag:
1 eetlepel boter
2 eetlepels suiker
100 gram gehakte hazelnoten of amandelen
6 tot 8 gekonfijte kersen
Frankfurter KranzVoor het deeg de eieren scheiden en dan het eiwit met 3 grote eetlepels suiker en een beetje zout schuimig roeren. De boter met het eigeel en de rest van het suiker plus de rum ook schuimig roeren. Het meel met bakpoeder mixen en eronder roeren en vervolgens het andere deeg ook.

De taartvorm invetten met boter, het deeg erin en glad strijken. De taart in een voorverwarmde oven in het midden bij 180 graden of als je hetelucht oven hebt, dan op 160 graden en ongeveer 50 minuten bakken. Na het bakken 10 minuten laten afkoelen en het beste is om het deeg een nachtje te laten afkoelen.

Voor de boter crème
Het puddingpoeder met suiker en 6 eetlepels melk roeren. De overige melk aan de kook brengen en de pudding maken. De pudding in een kom doen en om af te koelen in een bak water doen en de hele tijd roeren zodat er geen velletje op komt. De boter schuimig kloppen en door de afgekoelde pudding roeren. Pas op dat de boter noch de pudding te koud zijn anders gaat het stollen.

Voor de krokante laag
Boter en suiker in een pan roeren en zo lang verhitten tot de suiker een beetje bruin is. De gehakte hazelnoten of amandelen erbij doen en onder continue roeren goudbruin laten karamelliseren, dan op een bord laten afkoelen. In een diepvrieszakje vullen en met een deegroller versplinteren.

Om de taart af te maken
De afgekoelde taart twee- of drie keer dwars doorsnijden. Ongeveer 2/3 deel van de boter crème op de lagen verdelen. Dan de buitenkant met crème bestrijken. Een deel van de crème achterhouden en in een spuitzakje vullen. De Kranz vol met het krokante strooien en je kunt naar wens er bovenop toefjes doen afgemaakt met de gekonfijte kersen.

Copyright van de foto: Tourismus + Congress GmbH Frankfurt am Main

Bron recept van Zenker Backformen
Klik hier voor de website. Overigens verkopen zij ook de specifieke Frankfurter Kranz bakvorm.