Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

5 bezienswaardigheden centrum Essen

5 bezienswaardigheden centrum Essen

De voormalige mijnwerkersstad Essen waar vroeger honderden mijnen waren is nu een trendy stad waar veel te zien en te doen is. Essen ligt in het Ruhrgebied in het Bundesland ‘Nordrhein-Westfalen’ en heeft rond de 577.000 inwoners. In de binnenstad kun je het een en ander aan leuke bezienswaardigheden zien.

Als je het Centraal station uitloopt heb je er tegenover het Mövenpick hotel en aan de linkerkant zie je een groot filiaal van het Duitse warenhuis Galeria Kaufhof liggen. Je loopt dan de Kettwigerstraße in. De Kettwigerstraße is een lange en grote winkelstraat. Hier zijn ook enkele leuke culturele dingetjes te zien die je anders misschien voorbij loopt, vandaar dat ik je 5 bezienswaardigheden in het centrum van Essen plus de VVV waar je informatie kunt halen wil laten zien.

Tip 1: Informatie VVV Essen en Welcome Card

Direct tegenover het centraal station is de toeristen informatie. Je ziet het Mövenpick hotel al direct in een prachtig historisch pand en in datzelfde pand zit ook de VVV. Hier kun je plattegrond en informatie vragen. Een ‘Welcome Card’ kun je voor 24, 48 of 72 uur kopen en ook voor gezinnen of een groep tot 5 personen. Het is handig want behalve dat je overal met het openbaar vervoer kunt gaan heb je ook korting op cultuur, theater, winkelen en andere thema’s.

Klik hier voor de website

Vanaf het centraal station ga je rechtdoor een grote winkelstraat in, de Kettwiger Strasse.

Tip 2: Klokkenspel

Bij juwelier ‘Deiter’ moet je even stilstaan want daar zie je een voormalig symbool van de stad. De prachtige glas mozaïek façade met de klok, enkele figuren en helemaal bovenin de figuur van een mijnwerker en vele klokken. Er zijn in totaal 26 klokken. De drie figuren naast elkaar stellen een burgemeester met een stadssleutel voor en naast hem twee blaasmusikanten. De juwelier heeft hier zijn winkel sinds 1949 en toen werd het klokkenspel er na de oorlog opnieuw geïnstalleerd.

Adres: Kettwigerstrasse22 hoek Rathenaustrasse 7
5 bezienswaardigheden centrum Essen ©pascale hansTip 3: Grillo Theater

Iets verder zie je aan je linkerhand het Grillo theater liggen. Dit theater dat een neoclassicistisch gebouw is, dankt zijn naam aan de stichter ervan, de industrieel Friedrich Grillo, die het in 1887 aan de stad schonk. Toen hij stierf kwam zijn weduwe de belofte van haar man na omdat hij al in 1888 stierf en zij betaalde twee derde van de bouwkosten. Ook dit gebouw had zwaar te lijden in WOII en nadat het weer opgebouwd werd, kreeg het theater een neoclassicistische façade en opende in 1950 met een opvoering van Richard Wagners ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ zijn deuren.

Toch was het in de tachtiger jaren volledig verwaarloosd en moest weer worden opgeknapt. In eerste instantie wilden ze het sluiten. Maar de gerenommeerde architect Werner Ruhnau kreeg de opdracht om het op te knappen en ontwierp een modern theater met 400 plaatsen. In 1990 werd het geopend met de opvoering van Shakespeares ‘Een zomernachtsdroom.’

Adres: Theaterplatz 11
Klik hier voor de website

Tip 4: Filmpalast Lichtburg Essen

Weer terug naar de winkelstraat Kettwiger Straße waar op nummer 36 het legendarische zogenoemde ‘Filmpalast Lichtburg’ is. Het is Duitslands grootste en mooiste Filmpaleis dat al bestaat sinds 1928! Ook toen gold het als modernste filmtheater van Duitsland. In 1943 brandde een zaal volledig uit. De wederopbouw was in de stijl van de vijftiger jaren en maakte Lichtburg tot een van de meest elegante bioscopen van het land. In het begin van de negentiger jaren wilden ze het pand bijna slopen. Maar na jarenlang vechten voor het behoud van het monumentale pand werd het van 2002 tot 2003 tot in detail gerestaureerd en gerenoveerd.

Nu heeft het 1250 zitplaatsen en is de grootste bioscoopzaal van Duitsland. Er is nog een kleine tweede zaal Sabu dat 150 plaatsen heeft. Het witte doek is rond de 150 vierkante meter en er is een groot theaterpodium.
5 bezienswaardigheden centrum Essen ©pascale hansJe kunt ze niet allemaal opnoemen maar alle Duitse beroemdheden zijn hier geweest: Til Schweiger, Katja Riemann, Götz Georg, Senta Berger tot Wim Wenders. En natuurlijk ook menig Amerikaans acteur.

Hier worden ook veel films getoond in de originele versie! Hartstikke leuk om hier een film te bekijken.

Adres: Kettwiger Straße 36
Klik hier voor de website

Tip 5: Alte Synagoge Essen
Dit prachtige pand staat op de monumentenlijst en is het Haus Jüdische Kultur. Na de massieve bommen op de binnenstad van Essen heeft dit gebouw na 1945 lange tijd als een ruïne in de stad gestaan. Daarna werd het als tentoonstellingsgebouw voor ‘Industrie Design’ gebruikt. Nu is het sinds enkele jaren een culturele ontmoetingsplaats waar je meer over het Joodse leven te weten komt. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van dit mooie gebouw, Joodse tradities en veel elementaire informaties. In een ruimte staan vitrines met daarin informatie over acht van de belangrijkste joodse feesten. Ik vond de fotogalerie langs de trap erg mooi met de foto’s van bekende joodse mensen als Bob Dylan, Kirk Douglas, Tony Curtis en natuurlijk een foto van Anne Frank.
5 bezienswaardigheden centrum Essen ©pascale hans Openingstijden: dagelijks behalve op maandag van 10.00 tot 18.00 uur.

Adres: Edmund-Körner-Platz 1
Vervoer: S Bahn 101, 105, 106, 107 en haltestelle Radhaus Essen uitstappen.
Klik hier voor de website