Pages Navigation Menu

Pascale Hans Magazine

25 vragen aan Niek Jan van Damme, lid Raad van Bestuur Deutsche Telekom

25 vragen aan Niek Jan van Damme, lid Raad van Bestuur Deutsche Telekom

Niek Jan van Damme staat op de 22e plaats in de Top 100 van meest succesvolle Nederlanders in het buitenland volgens de Telegraaf in december 2013, direct na Beatrix. Hij is de succesvolste manager buiten de landsgrenzen. Sinds 2009 is hij lid van de Raad van Bestuur van het Deutsche Telekom dat een jaaromzet heeft van 58 miljard euro en wereldwijd 230.000 werknemers. Daarvoor was hij vijf jaar Managing Director van T-Mobile.
Niek Jan van DammeOp zijn CV staan indrukwekkende bezigheden zoals zijn loopbaanbegin bij het Amerikaanse Procter & Gamble. Daarna wisselde hij naar Ahold, Albert Heijn waar hij iets meer dan vier jaar verschillende commerciële functies bekleedde. Vanaf 1997 was hij Managing Partner bij Floor Heijn Retail totdat hij de overstap naar de Telecom sector maakte. In 1999 werd hij bij Ben Nederland de Marketing Director. Ben werd in 2003 later T-Mobile. In 2007 volgde de overname van Orange.

Sinds zijn start in 2009 bij Deutsche Telekom woont en werkt Niek Jan van Damme in Duitsland. Tijd voor een interview om te weten hoe het hem in Duitsland bevalt.

1. Sinds wanneer woont u in Duitsland?
Sinds maart 2009.

2. Moest u veel tijd in de Duitse taal investeren?
Veel, maar ik heb geen cursussen gedaan of lessen gevolgd. Dat was achteraf niet zo slim want daardoor blijft de taal toch lang een handicap. Met twee jaar middelbare school en Duitse televisieseries kom je een heel eind, maar de hele dag Duits spreken is toch wat anders. De naamvallen zijn nog te overzien. Gebruik van de Umlaut vind ik moeilijker.

3. Wat was het moeilijkst te regelen in Duitsland? Denk huisarts, tandarts of woning
Tot op heden heb ik geen problemen ondervonden, maar het meeste werd dan ook voor mij geregeld.

4. Wat is de grootste uitdaging in uw werk in Duitsland?
Teruglopende omzetten in deze industrie. Deels door regulering, deels door overcapaciteit. Iedereen verwacht meer ‘product’ of service voor minder geld. En daarbij dan ook dat wij de netwerken voor de toekomst bouwen, die een terugverdientijd hebben van minimaal 20 jaar.

5. Wat is het grootste verschil tussen het Nederlandse en Duitse kantoorleven?
Ik denk niet dat de verschillen erg groot zijn. Opvallend blijft natuurlijk voor ons het gebruik van Je en U (Du en Sie), maar in veel Duitse bedrijven wordt ook ongedwongener met elkaar omgegaan. Bij ons is het relatief formeel en worden collega’s bijna altijd met U aangesproken. Ook het gebruik van de Dr.-titel is heel erg normaal. Er is ook meer respect voor hiërarchie, wat ik inmiddels als positief zie. Daar ontbreekt het vaak aan in Nederland.
Verder nemen Duitsers minder risico. Dat zie je bijvoorbeeld in voorstellen die met veel meer details en back-ups worden gepresenteerd dan in Nederland. Maar ook in hoe geïnvesteerd wordt. Inmiddels zie ik dat als positief, in het begin niet altijd. Gevolg van minder risico is dat de uitwerkingen van de crisis in Europa in Duitsland veel minder zijn dan bijvoorbeeld in Nederland.

6. Wat is volgens u het grootste cultuurverschil?
Ik weet niet of er een grootste cultuurverschil is. Maar ik vind het altijd zeer opvallend dat we in Nederland toch wel een stuk gemoedelijker met elkaar omgaan. In Duitsland heb je meer tijd nodig voordat het ijs ontdooid is, zowel zakelijk als privé. Je ziet het in mensen, je ziet het in de bouwstijl en inrichting van huizen, in winkels, restaurants. Het is allemaal minder open, minder frivool, minder uitnodigend. Maar daardoor niet slechter of zo, anders…

7. Wat vindt u het lekkerste gerecht in Duitsland?
Ik vind de Duitse keuken niet erg ‘spannend’, weinig vooruitstrevend en dat sluit natuurlijk aan bij de vorige antwoorden. Als ik dan ook ‘Duits’ eet, ga ik voor de burgerlijke keuken. Schweinsbraten, wild met bijvoorbeeld Rotkohl.

8. En wat het lekkerste drankje?
Er zijn heel goede Duitse wijnen. Bijvoorbeeld de rode wijnen hier uit de Ahr, niet ver van Bonn.
Met Apfelschorl (een mix van appelsap met bronwater) kan je mij niet blij maken.

9. Heeft u een lievelingsrestaurant in Duitsland?
Wij eten graag in restaurant Poisson in de Wolfsstraat in Keulen. Goede, moderne keuken waar je de koks aan het werk kan zien. Leuke ongedwongen bediening. Wel wat duurder dan het gemiddelde restaurant in Duitsland, want in doorsnee geven ze niet zo veel geld uit aan uit-eten-gaan als wij. En… waarbij ze je in Nederland al snel boos aankijken als je de rekening wil delen, is de standaardvraag in Duitsland; “Zusammen oder getrennt.”
Verschrikkelijk, zal ik nooit aan wennen omdat ik het enorm ongezellig vind aan het einde van de tafel tot op de cent precies uit te rekenen, wie wat heeft gehad. Doe ik dan ook niet!

10. Als u privé in Duitsland een weekendje weg gaat, wat kunt u dan aanbevelen?
Duitsland heeft veel mooie plekken. Van de steden zijn Hamburg, München, maar ook Berlijn absoluut aan te bevelen. Een kleinere, maar mooie stad is bijvoorbeeld Regensburg, UNESCO erfgoed. Voor het meer buitengebeuren blijft Beieren favoriet. Op Sylt was ik nog niet, maar staat op de lijst.

11. Wat vindt u de mooiste stad in Duitsland?
Ik heb ze natuurlijk niet allemaal gezien, maar ik houd het voorlopig maar even op München. En dan spreek ik van gebouwen, boulevards, parken. Zeer charmant, zeer sjiek. En zeer duur.

12. Rijdt u in een Duits automerk? Welke en waarom?
BMW. Duitse auto’s staan nog steeds voor kwaliteit, maar ik vind ook het design mooi. Bovendien wordt dat toch min of meer verwacht als je zelf in de directie van een groot Duits bedrijf zit en alle autofabrikanten als klant hebt.

13. Wat is uw advies voor een Nederlander die in Duitsland wil gaan wonen?
Hetzelfde als voor iedereen die een ander land overweegt; oriënteer je goed, probeer snel de taal te leren. En huur eerst voordat je koopt en je vastlegt.

14. Wat is de leukste eigenschap volgens u van een Duitser?
Duitsers zijn zeer betrouwbaar. Dan denk ik aan leveranciers, collega’s in de zin van op tijd komen, etc. Overigens is het een fabeltje dat ze allemaal altijd op tijd zijn. En Duitsers tonen ook veel meer respect dan Nederlanders. Onder elkaar, voor elkaar. Keerzijde is dat ze dan soms wat stijf zijn.

15. Welke Duitse gewoonte heeft u overgenomen en wilt u ook behouden als u weg zou gaan?
Mensen die je wat meer op een afstand wilt houden, consequent met U aanspreken.

16. Welke Duitse krant leest u en kunt u aanbevelen?
Ik lees graag Handelsblatt. Kritisch, maar voor mij interessante, zakelijke onderwerpen. Iets minder politiek dan de andere grote kranten. En niet van die enorm lange artikelen met te kleine lettertjes.

17. Welk Duits opinieblad leest u en waarom?
Ik lees graag Manager Magazine. Dan ziet de eigen wereld er altijd weer anders uit. Je ziet dat andere bedrijven vaak dezelfde uitdagingen hebben en dat kan zeer verhelderend zijn. Maar ook mooie succesverhalen waaruit ik kan leren.

18. Wat vindt u het leukste Duitse woord?
Spiessig, met siss-laut maar die zit niet op mijn qwerty-toetsenbord. (de Duitsers hebben een qwertz-toetsenbord, heel onhandig).
Betekent wat het klinkt. Truttig, bekrompen, klein van geest, te huislijk, dikke eikenhouten deuren, lichtgroene badkamertegels met bloemen er op. Alles wat echt niet meer kan…

19. Wat vindt u het leukste Duitse spreekwoord of gezegde?
Duitsers hebben veel spreekwoorden over het leven op het platteland.
Die Kirche im Dorf lassen (niet overdrijven)
Jede Woche eine neue Sau durchs Dorf jagen (elke week wat nieuws)

20. Houdt u zichzelf op de hoogte van wat er in Nederland gaande is?
Ja, maar niet in detail. Kijk echter, en dat is natuurlijk echt ideaal met internet, elke dag even op de belangrijkste nieuws-sites.

21. Welk Nederlands product mist u het meeste?
Vanillevla van Albert Heijn; de standaard in de gele, kartonnen pakken.

22. Welk Nederlands product om te eten neemt u altijd mee naar Duitsland?
Vanillevla, Maïzena, alles van Conimex (inclusief kroepoek, maar vooral sambal en Atjar), maar ook Hollandse koffie. En stroopwafels, Bastognekoeken als basis voor taarten en dessert.

23. En welk product uit Nederland mist u helemaal niet?
Niets geloof ik dat echt Nederlands is…

24. Heeft u het gevoel dat u bent veranderd nu u buitenlandse woon- en werkervaring heeft?
Ja, iedereen verandert als hij of zij langer in het buitenland is. Je wordt denk ik wat uitgewogener. Ik zie nu van een afstand bepaalde dingen in Nederland positiever, maar andere dingen ook kritischer. Respectievelijk bijvoorbeeld de lossere cultuur met meer creativiteit, meer durven (lef). In negatieve zin de brutaliteit, de agressiviteit.

25. Voelt u zich thuis in Duitsland?
Ja. Maar ik mis Nederland ook. Nederland is frivoler, frisser en ik vind het ook in vele opzichten mooier. De huizen zijn ‘gezelliger’, niet zo grof gebouwd, de mensen vrolijker gekleed, gedurfder, moderner. De winkels zijn uitnodigender…alles is lichter, luchtiger.

En als ik Niek Jan van Damme tot slot vraag of hij zichzelf nog even wil beschrijven antwoordt hij dat er over hem al veel op internet staat. ‘Iedereen die dat echt wil weten, moet maar even surfen!’